Gelukkigst

Nu heb ik al een fikse centenbak, maar mijn mond viel toch wel een halve meter open bij het nationale nieuws dat de gelukkigste mensen in Ede wonen. En wij maar piepen over ons imago, lege winkels, betaald parkeren en de criminaliteit. Blijkbaar wegen andere zaken zwaarder, zoals het bos, de hei, de rust, ons werk en het niet te hoog van de toren blazen. Hoewel...sinds het plan van het World Food Center bestaat, kun je bij dat laatste aspect vraagtekens plaatsen.

Toch zijn er een aantal Edese inwoners iets minder gelukkig. Zo staat 'ons' ziekenhuis ineens onder verscherpt toezicht van de inspectie. Er is een bestuurscrisis. Ik weet nog dat ik vorig jaar - na alarmerende signalen - informeerde hoe het ging in Gelderse Vallei. Nee hoor, niks het handje, alles onder controle. Een kwalijke zaak nu, want van een goede gezondheid worden we wel gelukkig en een slechte werksfeer kan daar invloed op hebben.

Of neem omwonenden van Groot Batelaar in Lunteren. De overlast met voormalige zwervers stapelt zich op, zodat het Leger des Heils deze 'puinhoop' letterlijk retour kreeg op haar stoep. Ongelukkige manier van communiceren? En uit angst voor identieke situaties slaan ondernemers van de Kievitsmeent maar vast alarm, tegen de komst van Skaeve Huse. Elke euro verlies is immers een aanslag op je geluk.

Beter kunnen we kijken naar het Vredeskwartier, het geplande nieuwbouwwijkje. Op dit voormalige kazerneterrein marcheerden gewapende soldaten, terwijl burgers hier straks gemoedelijk samen zullen wonen. Dat brengt vast geluk, zo'n naam.

Of wat dacht u van het echtpaar Engelen dat juist het 65-jarig huwelijk vierde, of de kat die door de brandweer uit zijn benarde positie in een kantelraam werd bevrijd. Die kunnen hun geluk niet op. Net als de meiden van Polar Bears die met Oranje naar China vertrekken voor de World League waterpolo.

Ach, misschien zit ons Edese geluk toch in hele andere dingen, die minder belangrijk lijken, maar dat niet zijn. Je contact met de kassajuffrouw, de bakker, de vuilnisman, de ambtenaar, je buurman, de ober en de politieman. 'Hallo Ede!'

 

Freek Wolff