Geluk

In de gemeente Schagen is een heuse wethouder van Geluk aangesteld. Een primeur. Alle uitgaven worden getoetst aan de vraag of de burger daar gelukkig van wordt. Dat klinkt wat vaag en zweverig, maar in tweede instantie is het uitgangspunt nog helemaal niet zo gek. Het gaat er tenslotte om waar we met z'n allen blij van worden, toch?

In Schagen deed een universiteit zelfs onderzoek naar de geluksfactor, waarbij werk, sociale contacten en een betrouwbare overheid hoog scoorden. Nou, in Ede is dat niet eens nodig, want het stempel 'Gelukkigste gemeente' hebben we toch al in de pocket. Bovendien druipt het geluk ervanaf in allerlei segmenten van onze lokale samenleving. Deze week ging er immers weer een auto in vlammen op aan de Langenhorst. Sfeervol kampvuurtje.

En wat dacht u van de politieke partijen in onze gemeenteraad? Met maar liefst elf fracties is elke burger vertegenwoordigd. Daar hoef je in Ede zelfs geen Socialistische Partij (SP) aan toe te voegen om een gelukzalig beleid te garanderen. Want de partij van Emiel Roemer besloot juist om onze gemeente de komende vier jaar wéér te mijden. Of neem Cultura. De gemeente trekt 25.000 euro uit voor een onderzoek om te kijken of de hele handel wellicht kan verhuizen naar de locatie Achterdoelen (voormalig V&D-pand).

Ik vrees dat het een onzalig idee is. Want op de hoek Molenstraat/Telefoonweg is veel geïnvesteerd in het gebouw. Culturele activiteiten lijken er - op het eerste oog - meer te bloeien dan ooit. Wat een kostbare operatie wordt dat, om te verhuizen naar het centrum. En dat om de leegstand in het winkelgebied het hoofd te bieden en de (sfeer)beleving daar te bevorderen? Maar goed, we zullen er ongetwijfeld gelukkiger van worden. Net als van het Straatje van de Smaak, vlak in de buurt. Heeft u in die Doelenstraat ooit al eens iets geproefd?

Over smaak gesproken...daar valt niet over te twisten. Maar bij de gedachte aan kalfsvlees krijg ik al buikpijn. Tussen Lunteren en Ede kun je die fijnverpakte kadavertjes langs de weg uit een automaat trekken, alsof het een kroket is. Ik lees dat de geslachte beestjes gelukkig leefden van krachtvoer met een zeer laag ijzergehalte. Dat was vast smullen. Erg fijn ook dat het vlees daardoor blank van kleur is. Je wilt toch geen zwart vlees op je bord? We kunnen ons geluk niet op in Ede. Echt geen wethouder voor nodig. 

Freek Wolff