Gedoe

Is het nou jammer of gelukkig dat ik deze column twee wekelijks maak en dat nog dagen voordat het gepubliceerd wordt. Jammer én gelukkig, denk ik. Ik hoef niet te reageren op al dan niet foute voetbalhumor, weggehaalde Victoriaanse schilderijen met half blote mythische wezens in een kunstgalerij in Manchester of de karikaturen in de populaire tv serie de Luizenmoeder. 

Dat je ruim een week terugkijkt voor je iets opschrijft betekent wel dat je merkt dat 'klein gedoe' enorm belicht wordt en daar ruzies over ontstaan. En grote zaken die echt in het leven ingrijpen en zelfs ruzie, beter is felle discussie, waard zijn, niet onder de aandacht komen. Liever drukken we dat weg, om dan een keer bij een misschien verkeerd grapje er over, wel boven op iemand te springen.

VERWARD GEDRAG Personen met verward gedrag, dát is een maatschappelijk issue. Iedereen kent het, dementie, psychose, paranoïde. Je leven en dat van de omgeving staat op z'n kop. Wat kun jij doen. Je voelt je machteloos. Kon je maar iets doen. Op een wond kun je een pleister plakken, maar hierbij niet. Daarom is het een mooi initiatief dat er naast de bekende EHBO-cursus en reanimatie ook hier iets voor bestaat. Eerste hulp bij psychische problemen. Voor als je er gewoon meer van wilt weten, voor werkgevers en ook voor hulpverleners.

Meer weten over psychische aandoeningen, hoe herken je beginnende problemen, hoe handel je dan en wat kun je doen bij een crisis. Kijk dan op mhfa.nl.