Gastvrij

Het moet niet gekker worden. Zijn de inwoners van onze gemeente al uitgeroepen tot 'gelukkigste van Nederland', nu krijgen we nog zo'n veer in ons achterste voor de tomeloze gastvrijheid. De prijs is weliswaar bedoeld voor heel Oost-Nederland, maar het diner met vijftig Edenaren werd toch maar mooi pal voor 'ons'  Akoesticum verorberd.

De burgemeester wees op de Heideweek, als voorbeeld van een feest dat mensen met elkaar verbindt. Door Edenaren voor Edenaren. Zaterdag was er al de Valkse Dag en ook onze andere dorpen doen een grote duit in het zakje tot bevordering van de saamhorigheid. Kijk maar naar 't Eereveense Dag, Oud-Lunterse Dag, de Vlegeldag in Bennekom en de Heidedag in Otterlo (en Harskamp?).

Ede lijkt wel een paradijs op aarde, waar het van feesten aan elkaar hangt. Daar wil iedereen wel wonen. En dat gunnen we onze medemens 'van buiten' toch ook wel? Misschien moeten we daarom minder panisch zijn voor de plannen van nieuwe aanvliegroutes van en naar Lelystad Airport. De angst is dat we over onze dorpen en de Hoge Veluwe veel overlast krijgen van brullende motoren van vliegtuigen die laag overvliegen. Een petitie hiertegen is al ondertekend door ruim 2300 personen.

Maar hoe maak je van de nood een deugd? Het zou vooral gaan om vakantievluchten. In het licht van onze extreme gastvrijheid lijkt het me een geweldig idee om gewoon een eigen vliegveld aan te leggen op de Hoge Veluwe, of de vliegbasis Deelen daar pal naast te upgraden om onze toeristen uit het buitenland met open armen te ontvangen. Ruimte genoeg daar. Witte fietsen maken plaats voor golfkarretjes, in de vijver bij het jachtslot organiseren we een duikcursus en in het Kröller Müller schetst de Japanner digitaal in 3D de meesterwerken van Vincent van Gogh na. Met overal speciale opties om selfies bij te maken natuurlijk. Plant er een bende fastfoodfilialen neer die getuigen van goede smaak (je bent Food Valley of je bent het niet) en het plaatje is compleet. Succes verzekerd. Het is zo gemakkelijk. Onze gastvrijheid kent geen grenzen...toch?

Freek Wolff