Don't Stop

Koningsdag viel gelukkig niet in het water. We hebben geboft met het goede weer. De vrijmarkten werden goed bezocht en kinderen konden actief hun hart ophalen.

Zelf vind ik het altijd aandoenlijk en bewonderenswaardig om kinderen te zien die de moed hebben om met hun instrument op straat te gaan staan en hun beste beentje voor zetten. In de hoop natuurlijk dat passanten ook wat muntgeld in hun pet gooien.

Ik zag meerdere muzikantjes met een viool. Het is een hele kunst om zuivere noten uit dit instrument te toveren. Mooi dat ze hun eerste (kinder)liedjes ten gehore brachten. Over een paar jaar stappen ze vast over op klassieke stukken van Bach en Beethoven.

Een jong meisje blies op haar blokfluit en een jongen had juist de beginselen van de akoestische gitaar onder de knie gekregen. Een meisje durfde het aan om dé klassieker van John Hiatt te zingen. Bij haar versie van 'Have a little faith in me' werd ze prachtig begeleid door een vriendin op de elektrische piano.

Een jongen in de wijk Veldhuizen is in het gelukkige bezit van een heuse Fender Stratocaster. Op deze elektrische gitaar speelde hij befaamde riffjes van Deep Purple en ACDC. Het riedeltje van 'Thunderstruck' klonk indrukwekkend. ,,Maar ik kan het nog niet snel genoeg", relativeerde hij bescheiden. Over vijftien jaar staat hij ongetwijfeld in de Ziggo Dome en speelt hij daar de pannen van het dak.

Fleetwood Mac is misschien ook wel op straat begonnen. Ik las dat deze wereldberoemde band - met groot succes in de jaren zeventig - nog steeds bestaat. Binnenkort brengt het Nederlandse Cosmic Carnival in Cultura een eerbetoon aan die naam. Dan zal de hit 'Don't stop' vast niet ontbreken. De titel is een welgemeend advies aan alle jonge straatmuzikanten die Koningsdag mede tot een feest maakten!

Freek Wolff