Dierenselfie

Je hoofd met je vriend(in). Je hoofd bij een pizza. Je hoofd bij Marco Borsato. Je hoofd bij Ajax of DTS. Je hoofd op het station. Je hoofd bij een kerktoren. Je hoofd aan het strand. Je hoofd in de wolken. Je hoofd voor de spiegel. Je hoofd onder de lakens. Je hoofd op school. Je hoofd bij een ongeluk. Je hoofd in de auto. Je hoofd in een achtbaan. Je hoofd in de bioscoop. Je hoofd...

Blijkbaar moet ons gezicht overal bij. De selfie is hét bewijs dat je op een plek bent die er toe doet. Jij hebt het leuk. En de locatie, het object lijkt slechts decor. Dat doet er eigenlijk minder toe. Het is een vehikel om zelf weer 'in the picture' te komen.

Zo zijn we nu bezig om ook wilde dieren te exploiteren. Het Nationale Park De Hoge Veluwe ziet zich zelfs genoodzaakt om aan de bel te trekken. 'Wilde dieren zijn geen knuffelbeesten' is de noodkreet. Bezoekers willen steeds dichter bij de herten om een selfie te maken, maar dit veroorzaakt stress bij de dieren.

Natuurliefhebber Louis Fraanje heeft het beter begrepen. Hij won een fotowedstrijd met een schitterend shot van het legendarische edelhert Hubertus, statig poserend voor het gelijknamige jachthuis. Geen baard te zien, de Lunteraan blijft zelf netjes uit beeld.

En als je dieren dan leuk en mooi vindt, kun je aanstaande zaterdag je hart ophalen op de Ginkelse hei. Dan worden daar schapen geschoren. Kun je mooie foto's maken van de experts die de beestjes van hun warme vacht verlossen. Nou vooruit, maak je ook een selfie met een vertederend lammetje.

Trouwens, je zult maar redelijke stukjes tikken. Sta je wel steeds op de website van Ede Stad met je grote kop. En je hoeft niet eens met een hert of een schaap op de foto. Want het beest ben je zelf.

Freek Wolff