Cultuur

Een jonge Chinese dame vertelde maandag op televisie dat een Canadese drugssmokkelaar (alsnog) ter dood was veroordeeld. Was zij nu een medewerkster van Justitie of iemand van de nieuwsdienst, ik kon het niet zo snel achterhalen. Want haar goedgemutste toon deed eerder denken aan een fijne weersverwachting met veel zon. Het roept herinneringen op aan de Noord-Koreaanse nieuwslezeres die vrolijk meldt dat er weer een proef met een atoombom is gelukt.

Cultuurverschil, zullen we maar zeggen. Op het moment dat ik dit schrijf, is nog niet duidelijk of de Brexit doorgaat of niet. Maar veel Britten zijn blijkbaar niet gecharmeerd van het Europese vasteland en hechten aan eigen culturele waarden, van cricket tot de jacht met honden en van rugby tot schooluniformpjes. Anders was Theresa May niet in dit politieke wespennest terecht gekomen. Wat een drama! Wie weet wat wij er nog van gaan merken.

Nee, laten ze een voorbeeld nemen aan hoe 'wij' dat hier doen. De nieuwe wijkagent in Bennekom is van huis uit een echte Brabander, maar Burak Eksi heeft in no-time zijn draai gevonden in het Veluwse dorp.

Nog zo'n man die oorspronkelijk van beneden de rivieren komt, is Erik Zonneveld. De tandarts die opgroeide in Eindhoven, werkte nota bene 38 jaar in het eigenzinnige dorp Lunteren. Hij zette een punt achter zijn werkzaamheden, maar voelt zich in zijn woonplaats als een vis in het water. Zo zie je hem tijdens de Oud-Lunterse Dag in boeren outfit en stroopte hij jarenlang de mouwen op om dit evenement tot een succes te maken. Dan voel je je wel thuis.

Toch lees ik in het nieuws dat de Veluwe niet meer toeristische trekpleister nummer één is. Zou de komst van de wolf in dit gebied misschien angst inboezemen? Niet nodig hoor. Als hij 'redelijk getikt' huilt, hoeft dat echt nog geen doodvonnis te betekenen hoor. Alhoewel…ik heb best zin in een snack.

Freek Wolff