Burgemeester

De tijden van Swiebertje lijken voorgoed verdwenen. Toch is het nog maar zo'n vijftig jaar geleden dat deze zwerver in de populaire tv-serie in het gemeentehuis aan tafel zat bij Saartje. Ook de veldwachter en de burgemeester kwamen in haar kneuterige keuken de befaamde koekjes bij de koffie drinken. Het was een zeer overzichtelijk dorp, waar een vermiste fiets of het slapen in een hooiberg al voor grote consternatie zorgde.

De functie van de burgemeester is heden ten dage iets meer omvattend, zo blijkt. Want nu vergadert zelfs de gehele gemeenteraad anderhalf uur om alleen maar de profielschets voor een nieuwe burgervader vast te stellen.

Alle fracties gaven één woord dat samenvat waar de opvolger van Van der Knaap aan moet voldoen. Betrokken, luisteren, samenbinden, diversiteit, vrouw, benaderbaar, visie en ordehandhaver waren de woorden waar de partijen mee op te proppen kwamen. Het lijken zeer vanzelfsprekende eigenschappen voor een persoon met de veelomvattende taak, maar misschien is dat een naïeve gedachte.

Opmerkelijk is dat Clemens Cornielje als Commissaris van de Koning de vertrouwenscommissie meegaf om vooral iemand te kiezen die met gezag optreedt in het veiligheidsdomein. Hij sloot daarmee aan bij het accent dat Burgerbelangen legde. Misschien dat de actuele ontwikkelingen rond Turkse protesten in ons land hier invloed op hadden. Want ik schrok wel toen ik de Rotterdamse burgervader Aboutaleb hoorde verklaren dat een speciale eenheid zeker naar de wapens had gegrepen als de Turkse minister niet onder begeleiding was vertrokken. Soms moet je doorpakken en geen watje zijn, zo blijkt.

Bovendien gaf Cornielje mee om goed na te denken over de koers van Ede richting behoud van het dorpse of meegaan in de vaart der volkeren en de ontwikkeling van Ede als stad. Tussen de regels door proefde je de nagenoeg onontkoombare laatste richting. En bij dat ambitieuze toekomstperspectief zou een burgemeester de steun van de hele gemeenteraad hard nodig hebben.

De tijden van Swiebertje zijn duidelijk passé, hoezeer je soms ook in een nostalgische bui kunt verlangen naar die goede oude tijd, waar alles nog vredig en ongecompliceerd was. Of leek dat maar zo, misschien?

 

Freek Wolff