Boef

Rappers hebben zeker iets met een lift krijgen. Rapper Boef bedankte de dames die hem mee lieten rijden op social media met vrouwonvriendelijke teksten. Het kan ook anders. Ali B op weg naar een optreden in Ede kreeg pech en bedankte zijn chauffeuse met een speciale rap op het podium in Ede. Nu is er een mediastorm over de teksten van Boef.

Zijn vriend Ali B doet er alles aan om de schade te beperken. Optredens in zonnige oorden als Lloret de Mar en Chersonissos zijn geschrapt. Dat wil je toch niet missen. Ik sta een beetje te kijken van die ophef zo ineens. Je weet dat rappers het niet hebben over rode rozen, ondergaande zon en een klein café aan de haven. De teksten en soms ook scheldpartijen zijn doorspekt met Engelse en Arabische termen over vrouwen, overheid, politie en over Joden. Tegen religie wordt door rappers ook makkelijk aangetrapt. Zeg er iets van en je wordt eigenlijk uitgelachen. Maar nu gaan ook de songs van de Rolling Stones en pakweg Golden Earring niet over de schaduw van de maan en brandend zand. Drugs, alcohol en vrouwen komen er wel in voor. Begrepen we dat toen niet of hoorde het er gewoon bij. Roaring seventies, tegen de gevestigde orde, misschien. Lastig om de meetlat van vandaag daar tegenaan te leggen.

Het is prima dat zo'n Boef meteen excuses aanbiedt. Kan het nog wat meer zijn? Is hij zich er bewust van dat sommige van zijn fans op straat graag met hem onsmakelijk en neerbuigend meeroepen naar vrouwen? Wil hij daar iets over rappen misschien, voor mijn part op Sunny Beach in Bulgarije, want ook dat optreden gaat niet door. Dat helpt nog meer dan excuses.