• Ted Walker

Nieuwe eigenaar voor Café 100

Advertorial

EDE De koning te rijk voelde Caesar de Kruif zich als zijn vader bij hem kwam en vroeg of er volgens hem nog iets miste in het beslag van de paté. ,,Dat zijn fantastische herinneringen'', mijmert De Kruif terwijl hij aan de bar zit van zijn Café 100 aan de Grotestraat 100 in Ede. ,,En vooral geweldige ervaringen ook. Proeven, ruiken, kijken. Creëren vanuit gevoel en passie. Het zijn rijkdommen die ik van echte ambachtsmensen met de paplepel ingegoten heb gekregen.''

 

,,Als we samen een paté hadden gemaakt, moest die eerst afkoelen. Beiden zetten we dan een wekker als we naar bed gingen. En dan was het moment daar. Met een warm mes sneed mijn vader de paté aan. Niet een plakje aan de buitenkant. Nee, de kern. Die gingen we proeven. Als die goed was, dan was het hele gerecht goed en vierden we de geboorte van een nieuw recept.''

 

LANG GEKOESTERDE WENS De Kruif zit vol met dit soort verhalen. Vol met ideeën en creaties. Uitgedaagd door fijne emoties en puur enthousiasme volgt het ene verhaal het andere op. De bar waar hij aan zit is de kade van zijn thuishaven die hij na jarenlang hard werken en vallen en opstaan heeft bereikt.

,,Ik ben in de gelukkige omstandigheden geraakt dat ik Café Legends heb kunnen overnemen. Een lang gekoesterde wens gaat hiermee in vervulling.'' De Kruif doelt op het feit dat hij het eetcafé, toen nog Café 100, vijftien jaar geleden al had willen uitbaten. ,,Café 100 is wat mij betreft al jaren het mooiste café van Ede. Pa, keurslager ome Arend van Deutekom, zijn zoon en ik hadden toen al interesse in het eetcafé. Uiteindelijk is dat niet doorgegaan. Dat ik hier nu als eigenaar zit en alle ideeën die ik toen al had alsnog kan gaan uitrollen, is een droom die uitkomt.''

Café 100 wordt volgens De Kruif een gelegenheid waar mensen gerechten van authentieke, klassieke receptuur voorgeschoteld krijgen. ,,We gaan terug naar de basis. Gewoon eerlijk en lekker koken. Zonder onnodige toevoegingen maar wel compleet en met de beste grondstoffen. Iets ogenschijnlijk simpels als een pindasaus bijvoorbeeld. Die kun je kant en klaar kopen. Maar die bouwen wij zelf. Met een goede pindakaas als basis en alleen ingrediënten die in een pindasaus thuishoren. En er komt bijvoorbeeld een Frans kippetje op de kaart. Die wordt klaargemaakt met een klont goede boter aan de binnenkant en een heerlijke kruidenmix aan de buitenkant. Meer niet. En daar eet je de vingers bij op.''

 

LEKKER EN EERLIJK Het woord 'basis' komt steeds terug in de herinneringen die De Kruif deelt. ,,Maar dat is toch ook waar het om gaat'', reageert de Edenaar. ,,Mensen hebben goede voeding nodig en zijn daarbij afhankelijk van hetgeen wordt aangeboden. En ik wil gewoon dat mijn gasten er blind op vertrouwen dat ze bij ons lekker en eerlijk eten voorgeschoteld krijgen. Dat is de kern en dat is waar het om gaat. Net als de paté met mijn vader'', besluit Caesar de Kruif.

De deuren van Café 100 gaan zaterdag 13 januari open

Café 100, Grotestraat 100, 6711 AN Ede