• Aanleg van het warmtenet in Ede.

    Warmtenet Ede

Groen warmtenet Ede officieel duurzaamste van Nederland 

EDE Het groene warmtenet in Ede is officieel het duurzaamste warmtenet van Nederland, dat meldt Warmtebedrijf Ede in een persbericht.

Enkele maanden geleden is de kwaliteit van het warmtenet van Warmtebedrijf Ede opnieuw getoetst en gecertificeerd. Dit leverde een verbeterde score op, die te danken is aan diverse innovaties en uitbreidingen, zo meldt het bedrijf. Greenvis Energy Solutions heeft de nieuwe score opgenomen in de ranglijst van gecertificeerde warmtenetten en Ede komt hierbij als winnaar uit de bus.

De verbeterde score is voor alle aansluitingen merkbaar. Een huishouden met aansluiting op het groene warmtenet bijvoorbeeld, bespaart nu direct 85 procent CO2 op haar totale uitstoot. Aanvullend op groene warmte zijn nu nog slechts enkele vierkante meters aan zonnepanelen nodig om naast een volledig gasloze, ook een klimaatneutrale woning te verkrijgen.

Nederland telt ongeveer 320 warmtenetten, waarvan het eerste stamt uit 1923. Met de aanleg van het groene warmtenet in Ede is gestart in 2013. Hierop zijn momenteel twee, en in de toekomst drie, bio-energie installaties aangesloten. Het warmtenet wordt verwarmd door de benutting van resthoutstromen uit de regio: knip- en snoeiafval uit de tuinen en resthout van bos-onkruid de Prunus.