• Severin von Eckardstein speelt vrijdag 20 januari onder andere Schuberts laatstepianosonate

    Irène Zandel

Pianomuziek op het hoogste niveau in Edesche Concertzaal

EDE Ontmoet 's werelds beste pianisten in de Edesche Concertzaal. Grootheden als Nikolai Lugansky, Enrico Pace, Severin von Eckardstein, Alexander Gavrylyuk, Mariam Batsashvili, en Hannes Minnaar bespelen de fameuze Bösendorfer Imperial. Luister naar de mooiste pianomuziek, gespeeld op het hoogste niveau op een van 's werelds mooiste vleugels.

 

Julien Libeer, de sterleerling van meesterpianiste Maria João Pires, opent de serie Wereldpianisten op zaterdag 8 oktober 2016 met muziek van Schubert en Chopin. Drie weken later, op 29 oktober, neemt Liszt Concours-winnares Mariam Batsashvili het klavier van hem over, met een wonderschone uitvoering van Liszt's muziek.

 

ENRICO PACE De bekendste winnaar van het wereldberoemde Liszt-concours is wel Enrico Pace. Hij won in 1989 deze prijs (waar de Nederlandse pianist Wibi Soerjadi derde werd). De moeilijkste passages speelt Enrico Pace zo soepel als de mooiste natuurfilmbeelden die je je maar kunt voorstellen. Pace speelt 26 november muziek van Beethoven en Brahms. 'Enrico Pace orkestreert aan de piano', schreef Trouw.

 

SEVERIN VON ECKARDSTEIN Severin von Eckardstein behoort tot de fijnzinnigste pianisten van zijn generatie. Als geen ander weet hij hoe je muzieknoten omsmelt tot klinkend goud. Voor NRC Handelsblad is het duidelijk: 'Von Eckardstein legt zijn ziel en zaligheid in iedere noot en bereikt daarmee sublieme momenten'. Op 20 januari speelt hij Schuberts laatste, en daarmee misschien ook wel zijn mooiste, pianosonate. Muziek die Von Eckardstein past als een jas.

 

CHOPIN Liefhebbers van Chopins pianomuziek kunnen hun hart ophalen bij de meesterpianisten Alexander Gavrylyuk en Nikolai Lugansky. Gavrylyuk schittert op 16 februari 2017 in de 'Fantasie', op. 49 en de 'Polonaise', op. 53. Nikolai Lugansky wordt nu al de belangrijkste pianist van zijn generatie genoemd. Op 8 april komt deze grootmeester van de piano in de Edesche Concertzaal heel dichtbij. Geen technische zee gaat hem te hoog: even vloeiend speelt hij Chopins 'Barcarolle' als zijn weergaloze 'Vierde Ballade'.

 

HANNES MINNAAR Hannes Minnaar geeft op 6 mei 2017 een prachtig slotconcert. Als enige Nederlander ooit stond hij in de finale van de Koningin Elisabeth Wedstrijd. Komend seizoen is Hannes Minnaar hét gezicht van de Edesche Concertzaal, ook wel artist in residence genoemd. In het openingsconcert (10 september 2016) treedt hij samen met violiste Isabelle van Keulen op. Als kamermusicus laat Hannes Minnaar zich op 18 maart 2017 horen: met het beroemde Van Baerle Trio. Hannes Minnaar speelt veel muziek van Beethoven: ,,Zijn muziek ligt me wel. Vanaf zijn vroegste composities hoor je zijn persoonlijkheid door de noten heen, is het echt Beethoven.''

Bestel hier kaarten of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman en De Bron, of vooraf aan de zaal. Kinderen tot 18 jaar gratis entree.