• Meesterpianist Emanuel Ax is een van de hoofdgasten in de serie Wereldpianisten

    Lisa Marie Mazzucco

Kom grasduinen in Edesche Concertzaal

EDE ,,Het nieuwe seizoensprogramma van de Edesche Concertzaal is bekend. Dat betekent weer grasduinen en inspiratie opdoen in al dat moois dat klaar ligt", vertelt Jan-Willem van Ree van de Edesche Concertzaal. ,,Meesterlijke pianisten uit de absolute top kunnen niet wachten om aan de Bösendorfer plaats te nemen. En wereldberoemde kamermusici willen niets liever dan hun instrument in de prachtige akoestiek van de Edesche Concertzaal laten klinken. Wees erbij. Het enige wat u hoeft te doen is kiezen. Wacht niet te lang, want nu zijn de beste plaatsen nog beschikbaar."

 

Hij vervolgt: ,,Het vijfde seizoen krijgt een extra feestelijk tintje, want we vieren ons eerste lustrum. Daarom pakken we net iets grootser uit. Begin december verrast strijkorkest Ciconia Consort met een heerlijk concert rondom Tsjaikovski's beroemde 'Serenade', op. 48. En in de periode vóór Pasen maakt u een avondvullend passieconcert mee met Händels 'Brockes Passion', zíjn equivalent van Bachs 'Matthäus Passion'."

 

MEESTERLIJKE PIANISTEN Van Ree: ,,In de serie Wereldpianisten, het hart van onze programmering, geniet u van maar liefst acht concerten. Nikolai Lugansky en Alexander Gavrylyuk lossen hun belofte van afgelopen seizoen in. Bovendien doet een van 's werelds grootste pianisten, Emanuel Ax, de Edesche Concertzaal aan. Jarenlang speelde hij samen met grootheden als cellist Yo-Yo Ma en violist Isaac Stern."

 

ARTIST IN RESIDENCE Een andere bijzondere pianiste in de Edesche Concertzaal is Nino Gvetadze. Als nieuwe artist in residence vormt zij komend seizoen het gezicht van de Edesche Concertzaal. In drie concerten laat zij verschillende kanten van haar muzikale persoonlijkheid horen. Zo is Nino te beluisteren samen met violiste Frederieke Saeijs en treedt zij op met haar eigen Arosa Trio. Met een solorecital besluit zij het seizoen.

 

BORODIN QUARTET Ook op het gebied van de kamermuziek is er een hoop te genieten. ,,Met het Borodin Quartet, het Brodsky Quartet, het Bennewitz Quartet en het Utrecht String Quartet hoort u de beste strijkkwartetten ter wereld. Blij zijn we met de terugkeer van violiste Simone Lamsma. Zij speelt onder meer Francks beroemde 'Vioolsonate'. Een ander meesterwerk, Rachmaninovs 'Cellosonate', klinkt onder de handen van celliste Quirine Viersen en pianist Enrico Pace. Dit is ook een van de eerste keren dat deze twee grootmeesters samen spelen."

 

MIIJN SERIE ,,Er is zoveel moois om uit te kiezen. Daarom komt de Edesche Concertzaal u graag tegemoet met MijnSerie. Hiermee kunt u zelf een serie samenstellen uit het muzikale aanbod. In de ticketshop van de Edesche Concertzaal kiest u de concerten waar u bij wilt zijn. Vanaf drie concerten profiteert u van 10 procent korting op de totaalprijs. Vanaf vijf concerten loopt die korting nog verder op."

 

BESTEL KAARTEN Kaarten bestellen kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Lunteren: The Readshop. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot en met 17 jaar hebben gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.