• Het Utrecht String Quartet speelt een van de mooiste strijkkwartetten van Beethoven

    Allard Willemse

Geniet van de mooiste strijkkwartetten

EDE Vier strijkers; ze passen precies in een huiskamer: de setting waarin vroeger vaak werd gemusiceerd. Iedere beroemde componist schreef eens muziek met het strijkkwartet voor ogen. In de eerste helft van 2016 zijn de mooiste strijkkwartetten te beluisteren in de Edesche Concertzaal.

 

De symfonie van de huiskamer, zo zou je het kunnen noemen. In een strijkkwartet legden componisten vaak hun diepste verlangens en ervaringen bloot en componeerden zo ware kunst.

 

BEETHOVEN Wat zou het negentiende-eeuwse strijkkwartet zijn geweest zonder Beethoven? Hij stelde met zijn zestien strijkkwartetten de norm voor generaties componisten na hem. ,,Je denkt toch niet dat ik rekening houd met jouw ellendige viool als ik getroffen word door een bepaald gevoel?" Zo reageerde Beethoven eens tegen een bevriende violist, nadat die klaagde over de moeilijkheid van Beethovens strijkkwartetten. Het was Beethoven die het strijkkwartet echt tot een kunst maakte en veel andere componisten volgden hem daarin.

 

UTRECHT STRING QUARTET Het Utrecht String Quartet weet wel raad met Beethovens moeilijke noten. Zij spelen zaterdag 30 januari één van Beethovens topwerken, namelijk het Tweede Razumovsky-kwartet. Hij schreef het voor graaf Andreas Razumovsky, die het eerste professionele strijkkwartet ooit in vaste dienst had genomen. Hiermee componeerde Beethoven het eerste strijkkwartet voor professionele musici. Het grote voordeel voor Beethoven was dat hij nu geen rekening meer hoefde te houden met de beperkte techniek van amateurs. Hij kon zijn muzikale fantasie de vrije loop laten met als gevolg dat zijn strijkkwartetten vanaf dat moment alleen nog door technisch uiterst begaafde musici vertolkt konden worden.

Dat geldt ook zeker voor het Strijkkwartet van vioolvirtuoos Fritz Kreisler en de vijf sfeervolle Noveletten van Aleksandr Glazoenov.

 

PIANOKWINTET Zaterdag 19 maart krijgt het strijkkwartet er nog een extraatje bij in de vorm van pianiste Anna Fedorova. Ditmaal geen strijkkwartet, maar een pianokwintet. Samen met het Mirovia Quartet speelt artist in residence Anna Fedorova pianokwintetten van Dvorák en Brahms. In deze muziek geven beide componisten het beste van zichzelf. Zij schreven misschien wel de mooiste pianokwintetten van de hele negentiende eeuw. Prachtige stukken die een toegewijde uitvoering verdienen. Met deze bijzondere musici zit dat wel snor.

 Benieuwd naar het strijkkwartet en het pianokwintet? Bestel deze twee concerten als serie Strijkkwartet en geniet van vijf topwerken uit het rijke strijkkwartetrepertoire. Natuurlijk kunnen deze concerten ook los besteld worden via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de voorverkooppunten in Ede: boekhandels Het Paard van Troje, De Bron en Frits Hardeman of aan de zaal. Kinderen tot 18 jaar gratis entree.