• Meesterpianist Denis Kozhukhin speelt Gershwins 'Rhapsody in Blue' aan de Bösendorfer Imperial

    Paul Marc Mitchell

De Bösendorfer Imperial geeft geheimen prijs

EDE Slechts honderd zijn er gemaakt, en in Nederland vind je er een paar. Alleen in de Edesche Concertzaal kun je in maar liefst 25 concerten naar één van 's werelds beroemdste vleugels luisteren: de Bösendorfer Imperial 290. Komend seizoen kan iedereen dit juweel van de Edesche concertzaal bewonderen onder de handen van wereldvermaarde pianisten.

 

'De klank die inspireert', zo typeert pianobouwer Bösendorfer zijn instrument. Maar wat maakt deze Weense vleugel zo bijzonder? Zijn het de negen extra bastoetsen of is het de volle klank? In ieder geval is de Bösendorfer Imperial gewild bij pianisten uit de wereldtop. ,,Een speciaal instrument'', aldus Julien Libeer. ,,Grandioos", schreef Ronald Brautigam.

 

MEESTERPIANISTEN Vanaf september kan worden genoten van pianisten uit nationale en internationale top. Meesterpianisten als Emanuel Ax, Nikolai Lugansky en Denis Kozhukhin laten zich graag inspireren door dit unieke instrument. Naast deze meesterpianisten laat ook aanstormend toptalent van zich horen. Sophiko Simsive verrast met een staalkaart aan stukken, waarvan de sprookjesachtige muziek van Prokofjevs 'Assepoester' (Cinderella) ongetwijfeld tot de verbeelding spreekt. 

 

Een van de geheimen van de Bösendorfer is dat, net als bij de viool of de cello, de kast van van klankhout wordt gemaakt. Alles trilt mee en dat maakt de klank rijker. Daarom vormen vleugel en strijkinstrumenten ook zo'n onweerstaanbare combinatie in de concerten van violisten Simone Lamsma, Rosanne Philippens, het Arosa Trio of de Wiener Kammersymphonie, met een solorol voor wereldpianist Paolo Giacometti in Beethovens 'Derde Pianoconcert'.

 

KLASSIEKE LIED Een ander kenmerk is de typisch 'zangerige' klank. Dat maakt het instrument zeer geschikt voor het klassieke lied. Sopraan Lenneke Ruiten laat zich graag door de Bösendorfer begeleiden. Op zaterdag 18 november bijvoorbeeld zingt zij prachtige liederen van onder anderen Liszt en Rachmaninov. Muziek die het instrument op het lijf is geschreven: Liszt was zelf een groot bewonderaar van Bösendorfer en vond dat deze bouwer de beste vleugels ter wereld maakte.

Wereldpianiste Nino Gvetadze is als nieuwe artist in residence speciale gast in de Edesche Concertzaal. Op zaterdag 9 september opent zij het nieuwe seizoen samen met violiste Frederieke Saeijs. Op vrijdag 17 november is zij te gast met haar Arosa Trio. Gvetadze besluit het seizoen op zaterdag 21 april met een indrukwekkend solorecital rond muziek van Schubert, Debussy en Prokofjev.

 

Benieuwd naar de Bösendorfer Imperial? Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.