• Simone Lamsma ontroert op vrijdag 25 november met haar Stradivarius (Foto: Otto van den Toorn)

    Otto van den Toorn

Concerten Simone Lamsma en Enrico Pace

EDE Stervioliste Simone Lamsma en meesterpianist Enrico Pace: deze twee internationale grootheden staan dit weekend op het podium van de Edesche Concertzaal. Op vrijdag 25 november schittert Simone Lamsma in prachtige vioolsonates van Schubert, Richard Strauss en Prokofjev. Enrico Pace bespeelt op zaterdag 26 november de Bösendorfer Imperial met een pianorecital rond Beethoven, Liszt en Brahms.

Enrico Pace is verreweg de bekendste winnaar van het Internationaal Franz Liszt Concours. Al jaren is hij een graag geziene gast in de serie Meesterpianisten van het Concertgebouw. Simone Lamsma is volgens dirigent Jaap van Zweden één van de toonaangevende violisten in de wereld. Geen wonder dat grote orkesten graag met haar samenwerken, zoals het Koninklijk Concertgebouw Orkest en de London Philharmonic.

In de Edesche Concertzaal speelt Simone Lamsma drie indrukwekkende vioolsonates met een persoonlijke touch. Richard Strauss bijvoorbeeld was nog maar 24 jaar en hopeloos verliefd toen hij zijn 'Vioolsonate', opus 18 schreef. Vol jeugdig bravour dartelen piano en viool om elkaar heen, dagen ze elkaar uit en vuren ze elkaar aan. Als het Strauss erom te doen was met dit stuk het hart van zijn geliefde te winnen, dan is die missie geslaagd: uiteindelijk trouwde hij met haar. 

 

STRADIVARIUS Hartstochtelijke muziek verdient een hartstochtelijke vertolking. Daarom speelt Simone Lamsma op een bijzonder instrument van de beroemde Italiaanse vioolbouwer Antonio Stradivari. ,,Sinds anderhalf jaar speel ik op de 'Mlynarski'-Stradivarius, ooit bespeeld door de Poolse violist Emil Mlynarski", vertelt Lamsma.

 

SAMEN BELEVEN Enrico Pace bespeelt de inmiddels beroemde Bösendorfer Imperial. Met een zorgvuldig uitgekozen programma haalt hij de mooiste klanken uit het instrument. Enrico Pace vertelt: ,,Toen ik jonger was, speelde ik graag snelle, virtuoze stukken. Naarmate ik ouder word, geniet ik juist meer van de klank." Maar meer dan dit wil Pace al dit moois delen met het publiek. ,,Voor mij is het belangrijk dat je als pianist en publiek samen een soort 'state of concentration' bereikt舰, dat je even je zorgen vergeet en je je voor even verplaatst naar een andere realiteit."

RISICO'S Om het publiek zover te krijgen, moet je als pianist risico's durven nemen. Veel inspiratie vindt Pace dan ook bij grote pianisten uit het verleden. ,,Pianisten als Cortot, Busoni en Rachmaninov hadden een sterke visie op de stukken die ze speelden. Hun concerten waren unieke ervaringen van het moment."

Ook Enrico Pace en Simone Lamsma maken hun recitals tot bijzondere momenten. Wees erbij en bestel kaarten via http://tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Lunteren: The Readshop. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis toegang.