• Het Utrecht String Quartet neemt je op 16 september mee naar het Finland van Sibelius

    Allard Willemse

Beleef klassiek uit Finland

EDE Wie aan Finland denkt, denkt aan uitgestrekte bossen en koele meren. Geen enkele andere Finse componist dan Jean Sibelius wist dit prachtige landschap in muziek te vangen. Reis op zaterdag 16 september met het Utrecht String Quartet mee naar het Finland van Sibelius. Naast zijn Strijkkwartet 'Voces intimae' staan ook Tsjaikovski's 'Eerste Strijkkwartet' en het 'Derde Strijkkwartet' van Sibelius' landgenoot Aulis Sallinen op het programma.

 

Jean Sibelius is vooral belend van zijn symfonieën en symfonische gedichten, zoals Finlandia. Het Strijkkwartet 'Voces intimae' (iIntieme stemmen) is zijn bekendste kamermuziekwerk.

Het is een zeer persoonlijk stuk, want Sibelius componeerde het terwijl hij herstelde van een ernstige ziekte. In 'Voces intimae' voeren de vier musici een intiem muzikaal gesprek. Over de schoonheid van het leven? Of de essentie van het bestaan? Sibelius zei er zelf over: ,,Het is iets heel moois geworden. Het is het soort muziek die een glimlach op je lippen brengt, zelf op het moment dat je sterft."

 

TSJAIKOVSKI EN SALLINEN Sibelius' muziek wordt geflankeerd door strijkkwartetten van Sallinen en Tsjaikovski; componisten die veel met Sibelius te maken hebben. 'Als je Sibelius' eerste symfonieën beluistert, hoor je daarin veel van Tsjaikovski terug. Tegelijk is de muziek van Sallinen ondenkbaar zonder die van Sibelius. Beiden lieten zich inspireren door de Finse volksmuziek'. Het Utrecht String Quartet is als geen ander thuis in deze muziek. Het ensemble kreeg in het verleden al lovende kritieken voor hun cd-opnames van Tsjaikovski's strijkkwartetten. Tegelijk kent het Utrecht String Quartet de muziek van Sibelius en Sallinen van binnenuit dankzij de Finse violiste Eeva Koskinen. Sinds haar negentiende woont zij in Nederland. Door haar familie heeft ze nog altijd een draadje met haar vaderland.

Een andere belangrijke band met Finland is de muziek van Jean Sibelius. Eeva Koskinen: "Zijn muziek is er onlosmakelijk mee verbonden." Sibelius' Strijkkwartet 'Voces intimae' behoort tot zijn indrukwekkendste stukken. Die diepzinnige titel komt volgens Koskinen vooral tot uitdrukking in het langzame middendeel. "Het is alsof Sibelius ons hier een kijkje in zijn binnenste gunt." 

Of de diepzinnige muziek ook iets over Sibelius' karakter zegt, daarvan is de violiste niet zeker. "Hij was zoals veel Finnen kunnen zijn. We spreken niet zo snel over onze gevoelens. Maar áls we iets loslaten, kunnen we zeker uitbundig zijn." Ze vervolgt lachend: "Ik heb hem natuurlijk niet persoonlijk gekend, maar ik kan me zo voorstellen dat, wanneer hij zich een flink stuk in de kraag gedronken had, hij alle remmen losgooide. Wie weet heeft hij daarom zo goed gecomponeerd."

 

BESTEL KAARTEN Via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.