• Janine Veenstra

Wekerommer Joey Veenstra ziet autoslalom als echte autosport

WEKEROM ,,Ik houd van uitdagingen. Of het nu karten, autoslalom of stockcarrace is. Ik zoek de grens zonder dat het onverantwoord is", zegt Wekerommer Joey Veenstra. Hij zit al bijna zijn hele leven in de gemotoriseerde sport.

Eip Janssen

Ik ben op zevenjarige leeftijd in de kartsport begonnen. Het zit in de genen van de familie. Mijn vader Thieme heeft ook altijd in het 'wereldje' geleefd. Ik had kennelijk wel talent maar was te jong. Of dat wachten leuk was? Nee, eigenlijk niet want ik wilde mij bewijzen", grapt de 18-jarige.

 

De kart stond al klaar en eindelijk was het zover. ,,Ik heb zowel in Nederland als in Duitsland en België gereden. Later ben ik superkart 125 schakel gaan rijden. Dat ging met zo'n 250 km per uur. Dus kicken." Maar zijn kartcarrière stokte wat. ,,Karten is een snelheidsport waarbij het gewicht in een kart belangrijk is. Ik ben vrij lang en werd mede daardoor te zwaar. Niet dat ik niet mee kon komen, maar ik voelde zelf dat ik meer kon dan eruit kwam."  

Joey Veenstra verkende de markt en raakte verkocht aan 'autoslalom'. ,,Eigenlijk is de benaming niet goed, want het zijn meer behendigheidswedstrijden. Autoslalom is echt een snelheidssport, maar voor zover ik weet zonder veel ongelukken. Het is vergelijkbaar met een slalom bij skiën. Autoslalom gaat echt om de snelheid, waarbij wel het juiste parcours moet worden gevolgd.  Uiteindelijk wint degene die de snelste tijd neerzet", vertelt de bij het Barneveldse Hoco Parts werkzame Veenstra.

 

RIJBEWIJS Hij is te bescheiden om te zeggen dat hij vrijwel altijd als eerste in het klassement eindigt. Veenstra beoefent zijn sport op het circuit in Lelystad. ,,Gemiddeld komen veertig tot zestig auto's in de wedstrijd uit. Het leuke was dat ik eerst een half jaar moest wachten omdat ik nog geen rijbewijs had. Wel een auto geschikt voor slalom racen, maar ik mocht van mijn vader niet. Hij wilde het risico niet lopen dat het mis ging. Bij mijn eerste wedstrijd had ik gelijk al succes. Er was werkelijk niemand die wilde geloven dat het echt mijn eerste deelname was", weet Veenstra nog.

 

PORSCHE EN PANDA Stop er een kwartje in en de familie Veenstra (Joey en vader Thieme) zijn niet meer te stoppen over deze bijzondere tak van sport. ,,Team Wimedo in Lelystad, waar wij rijden, is een kweekvijver voor rijders die weten dat autobesturen meer inhoudt dan grote verhalen over een hoog toerental en honderden pk's. Het is een sport waarbij slimheid, technisch vernuft, stuurmanskunst bij elkaar komen. Er zijn vele klassen (negen, EJ) waarbij elke auto mee kan doen. Het kan een nieuwe Porsche of Ferrari zijn, maar ook een Fiat Panda", lacht het duo. Als anekdote vertelt vader Veenstra en passant dat zoon Joey eerder de merknamen van auto's wist op te dreunen dan het traditionele opa en oma.

 

60 JAAR OUDER ,,Ik ben altijd al gek geweest van auto's. Je kunt me er dag en nacht voor wakker maken. Als er een wedstrijd is, laat ik die echt niet voorbijgaan. Laatst had ik een weekeinde met mijn schoonfamilie in Limburg, maar ik moest en zou aan de Wimedo wedstrijden meedoen. Met bijna 250 kilometer onder de wielen stond ik paraat en won", glimlacht de Wekerommer. Leeftijd is volgens Veenstra niet bepalend bij de autoslalom. ,,Het is een tak van sport die je zelf uitvoert. Ik heb tegenstanders die bijna zestig jaar ouder zijn. Maar dat is geen probleem, want je bent alleen in de baan. De kans op een ongeluk of dat een voorganger je hindert is nihil."

 

MIDDAG Joey Veenstra rijdt bij voorkeur tussen 14.30 en 15.30 uur. ,,Dat is in mijn ogen de meest ideale tijd. Dan is het asfalt lekker ingereden, is de grip beter en is een aantal collega's al moe aan het worden. Een wedstrijd gaat altijd door. Bij mij speelt wind, regen of wat dan ook geen rol. Ik kan mijzelf in alle situaties uitstekend redden." De Wekeromse coureur wordt tijdens wedstrijden bijgestaan door Rick van den Berg uit Kootwijkerbroek. ,,Hij is de monteur. Ik ken Rick van De Meerwaarde in Barneveld, waar wij klasgenoten waren bij autotechniek.

 

STOCKCAR Maar de Wekerommer zoekt binnenkort weer een nieuwe uitdaging. ,,Ik ga naast autoslalom ook deelnemen aan stockcar. Een stockcar is een raceauto die speciaal gebouwd is voor de Stockcar Formule 2, de koningsklasse van de autocross en de autospeedway. Het Nederlandse asfaltkampioenschap wordt verreden op banen in Venray, Lelystad, Postehold of Ter Apel. We leggen niet alleen op de baan, maar ook op de weg de nodige kilometers af. Het kan ook op zand, maar dan moet je zo vaak de autopoetsen", lacht Veenstra. Bij stockcar komen gemiddeld bijna dertig auto's tegen elkaar uit. ,,Dat is in tegenstelling tot autoslalom een contactsport. Die uitdaging heb ik nodig. Je mag elkaar raken, uit de bocht duwen en wat al niet meer. Ik heb er nog geen ervaring mee, maar van wat ik gezien heb, lijkt het me gaaf",  aldus Joey Veenstra. Op de vraag aan welke tak van gemotoriseerde sport hij de vookeur geeft blijft het even stil. ,,Lastige keuze omdat ik alles met snelheid leuk vind", besluit Veenstra gedecideerd.