• Eip Janssen

Vrouwenvoetbal op de kaart: Gonnie Gulikers geloofde erin

EDE Het was zondag in huize Gulikers spannend. Soms ademloos, soms met gejuich werd de EK-vrouwenvoetbalfinale Nederland en Denemarken (4-2) gevolgd. ,,Dit had ik zevenenveertig jaar geleden echt niet durven dromen", stamelt Piet Gulikers (68) na afloop.De Oranje Leeuwinnen schreven historie met de Europese titel. Niet alleen een uitzinnige Grolsch Veste, miljoenen Nederlanders aan de buis, maar ook bij de familie Gulikers was men blij. De 4-2 van Vivianne Miedema kort voor tijd was de ontlading. Het zat goed", analyseerde Piet Gulikers rustig. Hij keek met de blik van een oud-trainer naar de wedstrijd.  Zijn echtgenote Gonnie Gulikers-De Kloet was meer opgewonden.

Eip Janssen

ENTHOUSIAST ,,Ik leef echt mee en kan bij elk doelpunt een vreugdekreet nauwelijks onderdrukken. Deze winst zal het vrouwenvoetbal, zeker in de breedte een geweldige boost geven. Wij stonden bij DTS '35 in de zeventiger jaren mede aan de basis van het vrouwenvoetbal. Ik wist zeker dat het toekomst had. Maar niet dat Nederland zelfs Europees kampioen zou worden. Een mooie ontwikkeling is doorgemaakt. Ik denk dat ik zeker mee had gekund", grapt de 60-jarige ex-speelster.

Piet Gulikers was één van de eerste vrouwenvoetbaltrainers.,,Het was bij DTS pionieren", herinnert hij zich. ,,Als ik nu de medewerking zie op alle niveaus, is dat geweldig." ,,Het maakt ze zeker niet jaloers. Integendeel, maar waar ik mij wel aan erger is dat 'mannelijke analisten' de prestaties vaak vergelijken met het mannenvoetbal. Dat is oneerlijk", vult Gonnie aan. 

 

TACTISCH ,,Wij zaten op het puntje van de stoel. Met wie ik mij zou willen vergelijken. Misschien het meest met Lieke Martens. Ik was een echte linkspoot met een gevaarlijke dribbel en schot. Maar wel minder techniek", schatert Gonnie.

,,Misschien was je wel meer Vivian Miedema omdat je gemakkelijk scoorde", meent echtgenoot Piet. Voor trainer Gulikers is het kijken naar de tactische ontwikkeling van het vrouwenvoetbal een genot. ,,Ik kijk ook deze finale heel rustig. Tactisch vond ik het linker verdedigingsblok matig. Waar Nederland met Shanice van de Sanden op rechts met snelheid veel ruimte kreeg, gaven wij dat op links ook weg. De speelster waar ik ook van genoot was de Deense Harder. Misschien mag ze de gelijkmaker (2-2) niet scoren. Maar ze speelde zich knap vrij en scoorde beheerst", analyseerde Gulikers tijdens de wedstrijd.

 

TEAM Na afloop blijft een vreugdedansje nog net uit. ,,Dit is een echte teamprestatie. De coach Sarina Wiegman verdient alle credits. Ook slim dat zij Foppe de Haan erbij heeft gehaald. Je zag dat zijn rust, enthousiasme en tactisch vermogen hielp", meent Piet Gulikers. Gonnie viel iets anders op. ,,De prijsuitreiking. Sherida Spitse en de gepasseerde eerste aanvoerder Mandy van den Berg die samen de beker ophalen. Misschien paste het niet in het protocol maar dat vond ik een geweldig gebaar", besluit zij.