Sandra van Dam

DTS Ede-vrouwen tonen veerkracht

23 maart 2024 om 21:55 Voetbal

EDE De vrouwen van DTS Ede hebben zaterdag een grote stap gemaakt op weg naar een mogelijk kampioenschap. De lastige wedstrijd uit in Katwijk tegen nummer drie FC Rijnvogels werd na een 1-0 achterstand uiteindelijk verdiend met 1-2 gewonnen.

De eerste twintig minuten waren voor de vrouwen uit Ede zeer zwaar. FC Rijnvogels had een overwicht en DTS kwam niet echt onder deze druk uit. De thuisploeg kreeg kansen en zag haar inzet in de twaalfde minuut beloond worden met een prachtig schot, welke onder de lat binnen vloog: 1-0.

DTS rechte haar rug en kwam er nu ook veelvuldig uit waardoor er voor de toeschouwers een boeiende wedstrijd op de mat werd gelegd. Het spel golfde op en neer. Beide elftallen kregen grote kansen, met name Daphne van Kruistum, Simone von der Linden en Sofie Houba hadden kunnen scoren. Echter waren beide keepers voor de aanvallers een sta in de weg.  Zodoende wist DTS de stand tot aan de rust op 1-0 te houden.

ANDER VAATJE

Na rust tapte DTS uit een ander vaatje en kreeg meer vat op het spel. Via de zijkanten werd de druk op de verdediging van FC Rijnvogels verhoogd. Met een enorm hoog tempo werd er een weg gezocht naar het doel van FC Rijnvogels. Maar telkens was het de keeper die een gelijkmaker voorkwam. Na een uur spelen was er een vrijetrap op ongeveer 30 meter. Daphne van Kruistum nam de vrije trap en de bal ging werkelijk als een een streep in de verre bovenhoek: 1-1.

DTS ging door en ondanks dat er wat slordigheden in het spel voorkwam was de inzet bewonderingswaardig. FC Rijnvogels kreeg in de 70ste minuut nog een domper te verwerken doordat haar aanvoerder, Kitty Suzan, met 2x geel het veld mocht verlaten. Hierdoor kreeg DTS nog meer ruimte en zag FC Rijnvogels fysiek en conditioneel ineen storten. DTS wisselde twee keer en bleef op zoek gaan naar de winnende treffer. Die kwam in de 83ste minuut via de schoen van Simone von der Linden. Zij kwam links net buiten het strafschop gebied naar binnen toe gedraaid en krulde de bal onhoudbaar voor de keeper in de verre bovenhoek: 1-2.

Simone von der Linden was er blij mee en benadrukte nog maar eens de kracht van dit DTS Ede: ,, Als ik kijk naar de wedstrijd van vandaag, dan zie je hoe veerkrachtig we dit seizoen zijn. Bij vlagen spelen we geweldig en bij vlagen halen we niet ons niveau. Maar we weten, met vertrouwen in elkaar, ons weer van een achterstand terug te knokken. Dat zegt ook wat over het team. En ik vind het echt mooi om te zien dat ook de wissels, ook al is het soms vervelend om die rol te hebben, zo positief blijven en echt met volle beleving aan de zijlijn staan.’’

GEWELDIGE REDDINGEN

FC Rijnvogels gaf zich nog niet gewonnen en pompte de bal een aantal keren in het strafschopgebied van DTS. Maar met geweldige reddingen wist keeper Lianne van de Kamp een tegentreffer te voorkomen. In de vijf minuten blessuretijd wist DTS de voorsprong vast te houden. Zo werd op basis van de tweede helft deze wedstrijd alsnog verdiend gewonnen.

Het moet gezegd worden dat trainer Andrew Thomas en zijn assistent Fabian met deze selectie een geweldige prestatie weet neer te leggen, zeker als je de competitie start met een negental nieuwe speelsters. En dan nu koploper te zijn had eigenlijk niemand durven dromen. DTS Ede blijft koploper met twee punten voorsprong op Saestum, dat wel een wedstrijd minder hebben gespeeld. Er zijn nog vier belangrijke wedstrijden te gaan. Te beginnen op 6 april in de thuiswedstrijd tegen naaste belager FC Eindhoven. Mocht deze winnend worden afgesloten, dan ziet het voor DTS, gezien het programma, er veelbelovend uit. Alle concurrenten moeten nog tegen elkaar spelen.