• Erik van't Land

Van Gent Finaleweken: Voetbalkoorts loopt flink op

EDE Met nog vier speelronden voor de boeg in de amateurvoetbalcompetitie is het tijd de balans op te maken.

Eip Janssen en Wim van Kessel

 

FC Jeugd zal vrijwel zeker het kampioenschap in de vierde klasse G zondag veroveren. Zondagderdeklasser Fortissimo kan degradatie niet meer ontlopen en heeft besloten volgend seizoen op zaterdag te gaan spelen. Voor DTS Ede, Harskamp, Ede/Victoria en Edesche Boys spelen om de sportieve plicht. Bij Bennekom, Blauw Geel'55, Lunteren, Advendo'57, SDS'55 en Otterlo staat er nog veel op het spel. Zij voelen de spanning of de promotie-/degradatiewedstrijden nog moeten/mogen worden gespeeld.

 

Bennekom neemt in de hoofdklasse de elfde plaats in met 23 punten uit twintig wedstrijden. Dat zou een PD-ronde opleveren om degradatie naar de eerste klasse te ontlopen. Maar Sparta Nijkerk (20-26), Ajax (20-26), Swift (21-26), NSC Nijkerk (20-25) en SDC Putten (21-25) staan nog binnen handbereik. Met ODIN (2), DOVO (4), Eemdijk (5) en het waarschijnlijk dan al gedegradeerde LRC is er een moeilijk programma.    

 

DERBY In de tweede klasse komen zowel Lunteren als Blauw Geel'55 nog in aanmerking voor PD-wedstrijden. Lunteren om promotie naar de eerste klasse te bereiken. Blauw Geel'55 om degradatie naar de derde klasse te voorkomen. Lunteren heeft nog twee ijzers in het vuur. Het gaat in de derde periode aan de leiding. Maar kan op basis van de eindranglijst ook nog de periodetitel van kampioen DUNO D overnemen. Voor Blauw Geel'55, dat een elfde plaats bezet, zijn er andere zorgen. In een klasse waarbij vrijwel iedereen van iedereen kan winnen is zelfs de nummer vier (VIOS V. 22-35) niet vrij van zorgen. Ook Veensche Boys (22- 33), Unicum (22-32), OWIOS (22-32), Lelystad'67 (22-32), VVOP (22-31) en Terschuurse Boys (22-31) liggen binnen handbereik. De laatste twee ploegen ontmoeten de Edenaren in een rechtstreeks duel. Daarnaast is er de derby tussen Lunteren en Blauw Geel'55 op 30 april voor beide teams van belang.

 

DRIE CLUBS In de derde klasse A heeft Advendo'57 nacompetitievoetbal in eigen hand. In deze klasse lijken CDW en VRC elkaar het kampioenschap te betwisten. CDW is al winnaar van de eerste periode en VRC is op weg de derde periode te veroveren. In dat geval geeft de huidige plaats van Advendo'57 (derde) recht op het overnemen van een periodetitel. ESA ligt op de loer. In de derde klasse B zitten zowel SDS'55 als Otterlo nog in de bedreigde hoek om degradatie naar de vierde klasse al dan niet via PD-wedstrijden te voorkomen. SDS (22-29) neemt op dit moment nog de veilige tiende plaats in. Maar voelt de hete adem van Zwart Wit '63 (22-28) en Hulshorst (22-26) in de nek. Otterlo, op dit moment op een rechtstreekse degradatieplaats, jaagt met 22-22 deze ploegen weer op. Het programma van SDS met drie thuiswedstrijden (DSV '61, BAS, VSCO'61) en uit bij SP Teuge lijkt niet ongunstig. Otterlo ontvangt nog Vierhouten'82 en Zwart Wit'63 en bezoekt VSCO '61 en Stroe nog. Een lastig programma omdat de laatste twee ploegen nog strijden om PD-wedstrijden naar de tweede klasse. De nacompetitie begint op 21 mei.