• Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen

Top trio loopt uit bij De Cirkel

EDE Er was tijdens de vierentwintigste speelronde bij De Cirkel geen sprake van een een carnavaleske stemming.

Er werd fel gestreden om de punten. Maar dat betekende niet dat de sfeer er onder leed.Het top trio Dominic van Dijk, Tom Pronk en Harold Boom nam wat meer stand van de 'best of the rest'.

Waar Van Dijk remiseerde tegen de sterke Bert Duijker, versloeg Tom Pronk de nummer acht Albert Bootsman.

Tobias van der Werff won van Anne Postma, die daardoor net buiten de top tien valt. Nieuwkomer is deze week in de top tien Alfred Gaasbeek.

Week winnaars waren Tobias van der Werff en Eip Janssen. Zij stegen deze week drie plaatsen op de ranglijst.

BIZARRE PARTIJEN Naar zoals eigenlijk al weken zijn er op vele borden leuke en spannende partijen. Met openingen die de schaakboekjes niet halen. Maar wel garant staan voor spektakel.

De rond plaats veertig gepositioneerde Anton Spronk en Stijn Kappert waren daar een voorbeeld van. Binnen een aantal zetten stond het bord in vuur en vlam.

Spronk keek tegen een lichte achterstand aan, maar had wel sterk aanvallende mogelijkheden. Op het moment dat hij dacht toe te slaan, wist Stijn Kappert zijn geduld te bewaren.

Na een niet accurate zet van de witspeler Spronk sloeg Kappert onverbiddelijk toe. Eerst werd een loper onschadelijk gemaakt, met schaak als gevolg. De volgende zet zou dame winst zijn. Maar dat wilde Spronk maar niet meer afwachten.

Robert Degenhart kende weinig mededogen met Gijsbert Nagel. Maar de laatste verwoordde perfect zijn gevoelens.,,Op het bord ging het misschien niet goed, maar ik heb lekker gespeeld. Robert (Degenhart, EJ) is een fijne tegenstander."

SNEL Ruben de Vries mocht als eerste de schaakstukken in de doos doen. Hij liet Jasper de Rijk met lege handen achter. ,,Er kwam een variant op het bord die ik niet kende. Na een zet of acht was ik al kansloos", sipte De Rijk.

Ook het gezicht van Egbert Aalbers stond in carnavalstijd niet vrolijk. Mark Bakker daarentegen liep trots maar bescheiden naar de uitslagen tafel. ,,Ik kwam goed uit de opening. Moest het wel secuur uitspelen, maar de punten zijn binnen", glunderde hij.

Elders in de zaal een partij die voor kenners om van te smullen was. Alfred Gaasbeek en Henry van den Brink zetten stellingen op het bord waarvan probleemoplossers in het schaken smullen.

Bekend is dat Alfred Gaasbeek droomt van schaakproblemen. Dat liet Gaasbeek ook zien in de slotstelling. Van den Brink verweerde zich knap maar trok uiteindelijk aan het kortste einde.

Wedstrijdleider Eip Janssen had zich een 'beperkte vrije' avond toegedicht.

,,Jan Hartsuiker was bestuurslid van dienst. Medebestuurslid Leo Lukasse mijn tegenstander moest woensdagmorgen vroeg op. Maar de partij werd zo ingewikkeld en boeiend dat wij beiden de tijd vergaten. Om vijfentwintig minuten voor twaalf werden de stukken opgeborgen. Een toren tegen paard eindspel mocht ik in mijn voordeel beslissen", besloot Janssen.

TOPPERS Koploper Dominique van Dijk en een van de hoogst gerate spelers (individuele schaaksterkte, EJ) Bert Duijker deelden de punten. Maar niet nadat er veel strijd was geleverd.

,,Het was een solide opening waarbij Bert Duijker ging drukken op de damevleugel", stak Van Dijk van wal.

Van Dijk reageerde gewaagd met een breek zet in het centrum. ,,Daarna viel zijn druk wat weg. Maar de winst was een geïsoleerde witte pion", analyseerde de koploper.

,,Ik wist door een tactisch grapje een pion te winnen, en loste mijn lastige pionnenstructuur op. De winst leek voor Dominique van Dijk een kwestie van tijd.

,,Je kunt uren goed spelen, en een seconde verslappen om de stelling om zeep te helpen. En dat wat ik deed door een toren op het verkeerde veld te posteren. Remise was dan ook het logische gevolg", sipte Van Dijk.

Tim Evendijk en Koen van Wijngaarden, jonge loten aan de schaaktak bij De Cirkel maakten er geen salonremise van.

,,Na ruim een uur spelen was erbij beiden slechts een stuk van het bord verdwenen. We kregen daarna beiden winstkansen. Maar verzuimden toe te slaan. In tijdnood gekozen voor het halve punt. Altijd beter dan niets", verklaarde het duo eensgezind.

Ben Verduijn terug in de schaakbanken liep tegen een zeperd aan. Jim Pronk was de winnaar.

,,Ben (Verduyn, EJ) was daar zelf debet aan. Hij brak zelf de gesloten stelling los. Na een spannend middenspel kreeg ik enig voordeel. Dat kon ik verzilveren", keek Jim Pronk opgelucht terug.    

OVERIGE UITSLAGEN: Hans van de Weteringh - Jef van Swieten 0-1, Hans de Groot - Ben Zee remise, Jan Hartsuiker - Peter van der Wijngaart 1-0, Dick Wenning -Tom Smit 0-1, Jelle Bottema -Fedde Kingma remise, Louis van der Vos -Sebo Nienhuis 1-0 en Rigst Wegen - Rens Leendertz 0-1.   

De top tien na de vierentwintigste speelronde:

1. (1). Dominic van Dijk 1045,83

2. (2). Tom Pronk 1017,00

3. (3). Harold Boom 1000,17

4. (4). Marnix Lukasse 922,67

5. (5). Herman van den Akker 843,50

6. (6) Bert Duijker 812,50

7. (10) Tobias van der Werff 773,33

8. (7) Albert Bootsman 770,17

9. (11). Alfred Gaasbeek 758,00

10. (8) Henry van den Brink 750,00

 

MAANDAGMIDDAGCOMPETITIE De maandagmiddagschakers, spelers van vijftig plus, speelden de negende wedstrijd in de voorjaarseditie.

En mochten een 'oude en nieuwe' speler begroeten. Kees van der Dussen, op de dinsdagavond ook actief bij De Cirkel maakte met winst zijn debuut.

Snel teruggekeerd van een buitenlands avontuur (België) was toernooidirecteur Ben Verduyn. ,,Ik kon het maandagmiddag speeltje niet missen. Voor mij persoonlijk de mooiste van drie schaakwedstrijden in de week. "

Hij werd bij zijn vervroegde terugkeer gekoppeld aan de regerend kampioen Herman van Scherrenburg. Verduyn stak veel energie in de partij maar zag Van Scherrenburg zeer solide spelen en winnen.

Dat betekende dat Herman van Scherrenburg de nek aan nek race met Eip Janssen in zijn voordeel besliste.

De op dat moment nog leidende Janssen versloeg Hans Pasveer. ,,Een truckje, dat mij een stuk opleverde was achteraf beslissend. Maar Hans (Pasveer, EJ) kreeg de kans de gelijkmaker te scoren. Ik speelde het eindspel niet sterk", somberde Janssen.

Hij zakt met en punt achterstand naar de tweede plaats achter Herman van Scherrenburg.

Louis van der Vos en Rob Broek wisten dat alleen winst ze in de buurt van de koplopers zou brengen. Een mooie en spannende partij was het gevolg. Uiteindelijk deelden de schakers het punt.

OPMARS Klaas van der Wal klom naar de vierde plaats. Hij versloeg Ton van den Brink, die in een gelijk opgaande partij last kreeg van de bij schakers zo gevreesde schaakblindheid. Van den Berk gaf zijn dame weg zonder hiervoor compensatie te krijgen.

Erik Wels won in een lastig eindspel van altijd sterke Jelle Bottema.

Nieuwkomer Kees van der Dussen won van Anneke Liefkens. Zij verloor al snel een stuk. Joop de Feyter won van Els Creutzberg. Maar de laatste gaf goed tegenspel. In het eindspel was de routine van de witspeler beslissend.

Jan van Dalen en Remy Mouthaan besloten de buit te delen. ,,Een aardige kerel, een leuke partij, waarom die verpesten door te winnen", grapte Mouthaan.

De stand in de 55-plus competitie na negen ronden is:

1. Herman van Scherrenburg 204,33

2. Eip Janssen 203,33

3. Ben Verduyn 153,00

4. Klaas van der Wal 134,00

5. Louis van der Vos 132,00

Wilt u ook aan seniorenschaak deelnemen? Dat kan want elke aanwezige schaker kan spelen.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.