• Archieffoto: Rechts Dominic van Dijk een winnaar en links Jim Pronk, een verliezer. Maar beiden schaken graag.

    Eip Janssen

Spanning stijgt bij De Cirkel

EDE Nog twee ronden te gaan en de clubkampioen bij De Cirkel is bekend.  Maar spannend wordt het de laatste twee ronden wel.

Het verschil tussen koploper Dominic van Dijk en nummer twee oud clubkampioen Tom Pronk is slechts veertien punten.

Elke misstap in de laatste ronden kan dus voor een van hen fataal zijn. De overige spelers (Harald Boom, Marnix Lukasse en Herman van den Akker) volgen op een wedstrijdpunt of meer.

Met in de volgende ronde de partijen Dominic van Dijk - Bert Duijker en Tom Pronk - Marnix Lukasse voert de wedstrijdleider de spanning op.

Maar eigenlijk is elke partij en plaats individueel belangrijk. Dat lieten de achtendertig aanwezige schakers zien. Menig bord stond al snel in vuur en vlam.

LAAT En in enkele gevallen was het bluswerk pas tegen vijfentwintig voor twaalf beëindigd. En verrassingen waren er ook te noteren.

Zo liet de jongste schaker in de seniorencompetitie, de twaalfjarige Frank van Wijngaarden de topper Jim Pronk struikelen.

Zette Louis van der Vos in een partij waarin maandagmiddag lijstaanvoerder Ben Verduyn lang de winnaar leek te worden, een prachtig winstpartij op het bord.

Ook in de top tien was de spanning te snijden. De nummers negen (Anne Postma) en tien (Alfred Gaasbeek ontmoeten elkaar. Bij de twee 'AA' was Postma uiteindelijk de grote winnaar.

Marnix Lukasse liet de in twee neven klassementen (Runner-Up en sterkste Ratingstijger) leidende Tobias van der Werff met lege handen achter. Tom Pronk behield zijn kansen door in een lange partij Ben Zee met lege handen achter te laten.

Bert Duijker moest tegen Johan de Lange met het halve ei genoegen nemen. Altijd nog beter dan een lege dop overigens. Die was bestemd voor Henry van den Brink.

De nummers vijf (Herman van den Akker en Van den Brink (6) brachten het Colle systeem (1. d4 d5 2. Pf3 Pf6 3. e3 e6 4. Ld3) op het bord. Een stelling met veel spanning tussen de stukken.

,,Van den Brink rokeerde niet of kon niet. Daardoor stond ik de hele partij iets beter", aldus Van den Akker. In de eindstelling met beiden een paard en twee pionnen maakte Van den Akker het mede door zijn actieve koning knap af.

KOPLOPER Koploper Dominic van Dijk was toen al klaar met de op de veertiende plaats staande Hans de Groot. Laatstgenoemde sleepte met knap en slim spel een remise uit het vuur.

,,Dominic won wel een pion, maar dat was niet voldoende de eindzege te halen. De lopers van ongelijke kleur betekende dat ik net mijn stelling kon behouden", analyseerde De Groot tevreden.

In de middenmoot het duel tussen de beiden eveneens bij collega vereniging ESV spelende Anton Spronk en Hans van de Weteringh.

,,Anton koos voor een alternatieve bestrijdingswijze van het Caro-kann (1.e4, c6. 2. b3). Hij veroverde het loperpaar, maar gaf in het middenspel dat voordeeltje terug", keek Van de Weteringh terug.

Er ontstond een eindspel met voor de zwartspeler Hans van de Weteringh de door schakers geliefde positie van twee torens op de tweede lijn, maar wel twee pionnen minder.

,,In het boeiende vervolg raakte Anton's koning in een mat net, maar hij wist dat knap op te lossen." Na een grootscheepse afruil met voor beide spelers een toren, bood Spronk in lichte tijdnood remise aan. ,,Ik heb dat aanvaard na een mooie partij", typeerde Van de Weteringh treffend.

JAMMER Zoals eerder gemeld was de winst van Frank van Wijngaarden op Jim Pronk niet door iedereen voorzien. In het 'Schots' kwam een spannende stelling op het bord, met kansen voor beide spelers.

,,Ik kwam in het middenspel een pion voor. en had winstkansen", sipte Jim pronk. Maar Pronk kwam in tijdnood en blunderde de gewonnen stelling weg. Zelfs remise zat er daarna niet meer in. ,,Frank heeft het mooi afgemaakt", besloot Jim Pronk sportief.

OVERIGE UITSLAGEN: Peter van der Wijngaart - Mark Bakker 1-0, Jan Hartsuiker - Jef van Swieten 0-1, Dick Wenning - Cees Hoek 1-0, Ruben de Vries - Gijsbert Nagel 1-0, Egbert Aalbers - Tom Smit remise, Leo Lukasse - Fedde Kingma remise, Wim Bomhof - Rens Leendertz 0-1, Kees van der Dussen - Sebo Nienhuis 0-1, Paul Numan - Stijn Kappert 1-0, Rigst Wegen - Jasper de Rijk 0-1. 

De top tien na de vierendertigste speelronde:

1. (1). Dominic van Dijk 1497,50

2. (2). Tom Pronk 1483,17

3. (3). Harold Boom 1400,00

4. (4). Marnix Lukasse 1375,50

5. (5). Herman van den Akker 1370,00

6. (6) Henry van den Brink 1247,17

7. (9) Anne Postma 1204,83

8. (7) Bert Duijker 1203,50

9. (8). Albert Bootsman 1165,50

10. (10) Alfred Gaasbeek 1096,00

 

MAANDAGMIDDAGCOMPETITIE De maandagmiddagschakers, spelers van vijftig plus, speelden de negentiende wedstrijd in de voorjaarseditie.

Bij afwezigheid van koploper Ben Verduyn en de op de derde plaats staande Eip Janssen namen veertien schakers de uitdaging aan.

De top zes spelers Erik Wels - Louis van der Vos en Rob Broek - Herman Scherrenburg remiseerden. Daarmee liepen zij te weinig in op koploper Ben Verduyn om een echte bedreiging voor het kampioenschap te vormen.

Positieve verrassing, hoewel Klaas van der Wal daar anders over zal denken, was Fons de Kort. Hij komt naar gelang het seizoen het einde nadert steeds beter in vorm.

OVERIGE UITSLAGEN : Hans Pasveer - Kees van der Dussen 0- 1, Anneke Liefkens - Joop de Feijter       0-1, Ton van den Berk - Remy Mouthaan ½-½ en Fred Post - Els Creutzberg 1-0.

De top vijf in de 55-plus competitie na negentien ronden is:

1. (1) Ben Verduyn 407.67

2. (2) Herman van Scherrenburg 362.83

3. (4) Eip Janssen 337.00

4. (3) Rob Broek 296,33

5. (5) Louis van der Vos 283.00

Ook deelnemen aan schaken? Dat kan want elke aanwezige schaker kan spelen.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.