• Eip Janssen

Senioren schakers De Cirkel pakken stukken weer uit

EDE Sinds enkele jaren organiseert schaakvereniging De Cirkel voor de 50-plussers op de maandagmiddag een (informele) schaakcompetitie.

,,Deze is onderverdeeld in een najaar- en een voorjaarseditie. ,,Ik durf te stellen met succes. Inmiddels doen twintig senioren schakers uit Ede, Wageningen en Veenendaal mee. Daaronder ook enkele dames. Daar zijn we blij mee want schaken is voor iedereen", opent organisator Ben Verduyn.

Hij geeft aan dat de opkomst elke maandagmiddag groot is. ,,Geen enkele schaker komt op maandagmiddag voor niets. Met andere woorden iedereen die dat wil kan meespelen. Het schaakplezier meer dan aanwezig. Het mooie is dat de zoals ik ze weleens schertsenderwijze noem 'rollatorschaak' waarnaast schaken het sociale contact de boventoon viert. We beginnen met een kopje thee of koffie en daarna een spelletje", gaat Verduyn enthousiast verder.

Hij won zelf de voorjaarseditie seizoen 2016/2017. ,,Dat is voor mij maar bijzaak. Er zijn alleen maar winnaars. De leeftijden lopen uiteen van ruim vijftig tot bijna negentig. Maar achter het schaakbord maakt dat niets uit", grapt de schaakstimulator.

ENTHOUSIAST Dat wordt onderstreept door een aantal deelnemers. ,,Ik kom elke maandagmiddag uit Veenendaal. Het is leuk om met leeftijdsgenoten de krachten te meten. Achter het schaakbord misschien concurrenten, maar daarna even goede vrienden", grapt een verwoed schaker.

,,Ik ben misschien niet de beste schaker van het stel. Maar beleef er wel veel plezier aan. Iedereen maakt met elkaar een praatje. Kortom heel gezellig. Ook het geven van tips hoe het beter had kunnen verlopen is nooit een probleem. Met ingang van dit seizoen krijgen we zelfs les. Een half uurtje eerder komen", vullen de dames aan.

OPZET De opzet is zo eenvoudig mogelijk gehouden.

,,Je hoeft je niet af te melden. We kijken om halftwee wie er zijn en dan deelt de competitieleider in. Gespeeld wordt volgens het keizersysteem. Dat wil zeggen dat spelers van gelijke sterkte elkaar ontmoeten. We starten maandag 28 augustus. Wie meer inlichtingen wil kan mij bellen of mailen (Ben Verduyn, tel: 0318-617912 of b.verduyn@upcmail.nl)", eindigt Verduyn

De Cirkel senioren schakers spelen vanaf 28 augustus weer elke maandagmiddag in denksportcentrum De Open Hof, Hoflaan 1, 6715 AG Ede. De aanvang is zoals gezegd om 13.30 uur..