• Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Archieffoto: Rechts Dominic van Dijk een winnaar en links Jim Pronk, een verliezer. Maar beiden schaken graag.

    Eip Janssen

Martijn Bakker prolongeert bekertriomf bij De Cirkel

EDE Nog vier ronden te gaan en de clubkampioen bij De Cirkel wordt bekend.  Maar voor het zover is wordt er nog menig schaakstuk verzet.

Zo ook deze week waarin tweeënveertig schaakmatadoren de strijd met elkaar aan gingen.

Nadat de kruitdampen grotendeels verdwenen waren mochten Tom Pronk (koploper), Jef van Swieten (opmars), Peter van der Wijngaart (snelste stijger deze week) en Jasper de Rijk (coming man) zich als belangrijke winnaars laten bekronen.

Maar de echte kroon ging naar Martijn Bakker die de bekerfinale won. Hij liet Henry van den Brink met de meest beroerde plaats (tweede) achter.

Of was het zoals een schaker het later verwoordde: Winnaars staan uiteraard op het netvlies gegrift. Maar elke partij begint met gelijke kansen, en na afloop hebben alle spelers er veel plezier aan beleeft. Dat dan het resultaat niet is wat je hebt gehoopt is tot daaraan toe. Caïssa was ons op het schaakbord weer te machtig."

WEER De bekerfinale tussen Martijn Bakker en de sterke top tien speler Henry van den Brink stond op voorhand garant voor spektakel.

,,Met twee spelers die verslaafd zijn aan aanvallend spel moest het wel een mooie eindstrijd worden", meende Bakker.

En dat werd het. In de eerste partij rokeerde Van den Brink met zwart lang. Hij dreigde met verwoestende aanvallen op Bakkers koningsstelling.

,,Maar twee mindere paard zetten gaven mij gelegenheid het initiatief over te nemen. Hoewel Henry secuur verdedigde wist ik de winnende zetten te vinden", glunderde Bakker.

In de tweede partij werd het een bizar schouwspel. Bakker leek al binnen tien zetten een blunder te hebben begaan.

,,Tot onze verbazing bleken we achteraf in de partij gemist te hebben dat het geen blunder was. De opgezette combinatie leverde een stuk voor drie pionnen op", gaven de schakers aan. Van den Brink koos daarna het verkeerde aanvalsplan.

,,Het was een lelijke overwinning maar ook die tellen", stelde de bekerhouder vast. Martijn Bakker mag de bokaal met de grote oren weer voor een jaar in de huiskamer laten pronken.

INTERN Of dat ook opgaat voor regerend kampioen Dominic van Dijk blijft een grote vraag.

Hij zag Tom Pronk de leiderspositie na een zege op Tobias van der Werff overnemen. Daar werkte zoon Jim Pronk wel aan mee. Hij dwong Van Dijk in een van beide zijden schitterend gespeelde partij remise af.

De niet spelende Harold Boom en Herman van den Akker moeten evenals de van Albert Bootsman winnende Marnix Lukasse, op grote afstand afwachten of de twee leiders nog in de fout gaan.

In het middengedeelte zet Peter van der Wijngaart zijn opmars voort. Hij liet na een lange partij Cirkel secretaris Leo Lukasse met lege handen achter.

Dat deed Jef van Swieten ook met nestor Jelle Bottema. De Veenendaler koos in een lastige stelling om een loper te offeren.

,,De bedoeling was daarna met schaak de zwarte loper aan te vallen. Maar ik had het paard dat dat voorkwam over het hoofd gezien. Daarna was het technisch gezien uit", somberde Bottema. En dat bleek ook de werkelijkheid.

Anne Postma ging er in een Siciliaanse draak tegen Tom Smit eens goed voor zitten. Hij speelde zeer ambitieus de opening, en offerde een d-pion.

,,Ik kreeg wel tegenspel en de kans de pion terug te winnen. Smit offerde een paard voor vier pionnen. Maar de coördinatie van de stukken bleek niet goed", keek Postma terug.

Nadat Smit een niet al te sterke voortzetting koos, gevolg een pion en kwaliteitsverlies, ontstond een lastig eindspel.

,,Misschien waren er remisekansen met eeuwig schaak of stukverlies. Postma wist dat te pareren en na Dame ruil was het over", sloot Smit af.

Marnix Lukasse liet Albert Bootsman met lege handen achter. Het werd een partij waarin de open b-lijn een belangrijke rol speelde.

,,Marnix kreeg de controle over deze lijn. Op de a-lijn verloor ik een pion. In het eindspel, al in tijdnood offerde ik een paard. De hoop met de centrumpionnen de overzijde te halen bleek een illusie", sipte Bootsman.

INGETOGEN Geen sip gestemde Tom Pronk. Integendeel na zijn winst op Tobias van der Werff, toch de meest opmerkelijke speler dit seizoen, was er alle reden voor een ingetogen feestje.

,,De opening was rustig. Ik pakte een pion, maar de stelling was wat minder", analyseerde Tom Pronk.

Van der Werff bood goed tegenspel, maar zag zijn tegenstander het initiatief pakken. In wederzijdse tijdnood won Pronk een stuk. Dat had niet beslissend hoeven te zijn, als Van der Werff de remiseweg had gezien.

,,Maar in tijdnood gebeuren dit soort zaken. Je moet snel kiezen en dat is niet gemakkelijk. Verliezen is nooit leuk, maar een mooie partij wel", sloot Van der Werff sportief af.

OVERIGE UITSLAGEN: Bert Duijker - Alfred Gaasbeek 1-0, Ben Zee - Johan de Lange 1-0, Hans de Groot - Louis van der Vos remise, Jan Hartsuiker - Mark Bakker remise, Dick Wenning - Hans van de Weteringh remise, Ruben de Vries - Cees Hoek remise, Marcel Oosterhek - Stijn Kappert 1-0, Gijsbert Nagel - Rens Leendertz 1-0, Ben Verduyn - Eip Janssen 1-0, Tim Evendijk - Anton Spronk remise, Frank van Wijngaarden - Egbert Aalbers remise, Paul Numan - Fedde Kingma 0-1, Rigst Wegen - Efe Cem Kocabas 0-1 en Jasper de Rijk - Kees van der Dussen 1-0.  

De top tien na de tweeëndertigste speelronde:

1. (2). Tom Pronk 1419,67

2. (1). Dominic van Dijk 1408,50

3. (3). Harold Boom 1350,83

4. (4). Marnix Lukasse 1318,00

5. (5). Herman van den Akker 1233,00

6. (7) Henry van den Brink 1168,00

7. (9) Bert Duijker 1137,83

8. (6). Albert Bootsman 1128,67

9. (8) Alfred Gaasbeek 1104,33

10. (10) Jim Pronk 1084,50

 

MAANDAGMIDDAGCOMPETITIE De maandagmiddagschakers, spelers van vijftig plus, speelden de zeventiende wedstrijd in de voorjaarseditie.

Ook daar werd aangetoond, dat ongeacht leeftijd de schaakstrijd boeiend kan zijn. Koploper Ben Verduyn ontsnapte aan puntverlies. In een stelling die weinig goeds beloofde bood hij Ton van den Berk, die in hevige tijdnood zat, remise aan.

Dit grootste gebaar werd door Van den Berk afgeslagen, en een minuut later ging hij door de vlag. ,,De klok hoort bij het spel. Had ik mijn tijd maar beter moeten verdelen", verzuchte de verliezer.

,,Ik verdiende niet te winnen. Met remise was ik al goed weggekomen, en was de spanning volledig terug geweest op de ranglijst. Maar goed, het is het goed recht van Ton (Van den Berk) om dit af te slaan", vulde Verduyn aan.

In het andere duel tussen de kanshebbers Herman van Scherrenburg en Eip Janssen viel de vlag ook voor eerstgenoemde.

Het verschil hier was dat Janssen voor zijn laatste kans vocht, en in de slotfase alle risico's nam.

,,Tot een minuut of tien voor tijd was er slechts een loper/pion aan beide zijde van het bord verdwenen. De stelling was ingewikkeld. Ik moest een aanvalspoging weliswaar met kwaliteitsverlies accepteren. Maar kreeg wel een open lijn. Op het moment dat Herman (Van Scherrenburg) zijn koning op het witte veld zette, werd mijn witte loper actief. In het eindspel waren vele wegen die naar Rome (winst) leiden. Van Scherrenburg had niet meer de keus gezien de tijdnood, de juiste verdedigingswegen te vinden", glunderde Janssen.

,,Geen winst, toch een prachtpartij. Het naspelen waard", sloot de verliezer zich daarbij aan.

Tweede grote verrassing was de prima winst van Fons de Kort op top vijf speler Louis van der Vos. En daar sloot Anneke Liefkens bij aan. Zij liet Hein den Hollander op een houtje bijten en won.

Joop de Feijter was het eerst klaar. Els Creutzberg gaf in de opening een toren weg en zag die nooit meer terug. Een snelle opgave was het enige dat haar te doen stond.

Rob Broek, de laatste weken goed op dreef, moest tegen Kees van der Dussen het onderspit delven. Daarmee blijven beide spelers ronde de vijfde plaats cirkelen bij De Cirkel.

OVERIGE UITSLAGEN: Hans Pasveer - Erik Wels 0-1; Jan van Dalen - Jelle Bottema 0-1; Remy Mouthaan - Fred Post ½-½.

De top vijf in de 55-plus competitie na zeventien ronden is:

1. (1) Ben Verduyn 366.50

2. (2) Herman van Scherrenburg 334.33

3. (4) Eip Janssen 307.67

4. (3) Rob Broek 275,00

5. (5) Louis van der Vos 241.00

Ook deelnemen aan schaken? Dat kan want elke aanwezige schaker kan spelen.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.