• Mohamad Badenjki, onder toeziend oog van broer, Abdulatif, wist nog geen punten te halen.

  Eip Janssen
 • Robert Krouwel rechts ondervond de sterkte van De Cirkel spelers.

  E. Janssen
 • Mark Bakker, links in DOVO speelshirt, speelde snel remise.

  Eip Janssen
 • Dominic van Dijk rechts deed wat verwacht werd: winnen.

  Eip Janssen
 • Dick Wenning rechts verrassend sterk.

  Eip Janssen
 • Cees Hoek, rechts had meer verdiend dan een nederlaag.

  Eip Janssen

Kop is er weer af bij De Cirkel

EDE De eerste schaakavond bij SV De Cirkel zit er weer op. De eerste goede maar soms ook minder goede zetten zijn gedaan.

Achtendertig schakers leefden zich achter het schaakbord in de eerste speelronde weer uit. Met ook weer nieuwe leden achter het bord.

Deze keer mocht De Cirkel Mohamad Badenjki (Syrische vluchteling neer gestreken in Ede) en Barnevelder Robert Krouwel (1811), voorheen spelend bij En Passant Bunschoten, begroeten.

De eerste speelavond is altijd een wat bijzonder en boeiend moment. Is iedereen weer uitgerust terug? Is de motivatie er weer? En ook een ronde waarin de top twintig zich mag meten met de onderste top twintig. En altijd is er weer de hoop op een stunt.

REMISES Maar die bleef deze ronde gedeeltelijk uit. Geen van de potentiele toppers leed een nederlaag. Maar wel zorgden Wim Bomhof, Dick Wenning, Sebo Nienhuis, Tim Evendijk en Jasper de Rijk met een halfje voor een verrassing.

Nadat de kruitdampen waren opgetrokken lijkt de top tien weer even stabiel als het gegeven dat denksportcentrum De Open Hof een perfecte schaaklocatie is.

Hoewel de positie van Louis van der Vos (9) er een is die sinds decennia uitbleef. Van der Vos versloeg in een leuke partij Fedde Kingma. Laatstgenoemde lijkt in het eindspel een remisekans te hebben laten liggen.

Dat deed ook de speler die de laatste zet verrichtte: Cees Hoek. ,,In een Spaanse opening met scherp spel kreeg ik wat voordeel", keek Anne Post terug. Met een schijnoffer (paard) wist hij snel druk in het centrum te zetten. ,,In het middenspel wikkelde Cees Hoek niet goed af. Dat leverde mij een pion op. Maar in het eindspel gaf ik die onnodig weer terug", sipte de winnaar.  In een eindspel met ongelijke lopers zette Hoek zijn koning op het verkeerde veld. ,,Daardoor kon mijn koning in zijn stelling inbreken en beslissend zijn", glunderde Postma.

SNEL Dat maakten Mark Bakker en Hans van de Weteringh allang niet meer mee. Zij sloten binnen drie kwartier de vrede. Hans de Groot wikkelde een gewonnen eindspel tegen Stijn Kappert bekwaam af.

De eerste toch wel grote verrassing was de remise van Sebo Nienhuis (1482) tegen Robert Krouwel (1811).  In een eindspel met ongelijke lopers werd de remisemarge uiteindelijk niet verbroken. ,,Leuk gespeeld. Het zat er gewoon niet in. Maar ik geniet wel van zo'n schaakavond", meende Krouwel.

Ook de andere nieuwkomer Mohamad Badenjki genoot met volle teugen. Hoewel hij in het eindspel zijn koning tegen Eip Janssen moest omleggen, had hij meer verdiend. ,,Ik heb geluk gehad. In de beginfase heeft Mohamad wat mogelijkheden laten liggen. Ik denk dat hij een echte aanwinst voor onze club is", keek de wedstrijdleider terug.

Herman van den Akker, als derde geplaatst deze competitie, had zijn handen vol aan Dick Wenning. ,,Het was een partij die gelijk opging. Mijn koning werd via een sterke diagonaal onder druk gezet. Hoewel mijn pionnenstructuur niet geweldig was, had ik in het centrum mogelijkheden. Dat dwong de sterke Van den Akker in eeuwig schaak te vluchten", glunderde de tevreden Wenning.

CLUBKAMPIOEN Dat was ook clubkampioen Dominic van Dijk. Hij trof preses Tom Smit achter het bord.

,,Tom gaf al snel een pion weg. Na dame ruil moest ik een plan vinden", analyseerde Van Dijk. Smit bleef druk zetten op het centrum. ,,Dat pakte niet goed uit en een tweede pion ging verloren. In het eindspel werd ik wel onder druk gezet maar zonder resultaat. Mijn verbonden vrijpionnen waren beslissend", besloot Dominic van Dijk.

OVERIGE UITSLAGEN: Tom Pronk - Leo Lukasse 1-0, Marnix Lukasse - Ben Verduyn 1-0, Anton Spronk - Harold Boom 0-1, Jelle Bottema - Bert Duijker 0-1, Albert Bootsman - Ruben de Vries 1-0, Kees van der Dussen - Jim Pronk 0-1, Rigst Wegen - Ben Zee 0-1, Gijsbert Nagel - Frank van Wijngaarden 0-1.    

Top tien na een speelronde:

1. Dominic van Dijk 115,00

2. Tom Pronk 111,20

3. Marnix Lukasse 110,60

4. Harold Boom 106,80

5. Bert Duijker 102,20

6. Albert Bootsman 100,40

7. Anne Postma 97.60

8. Jim pronk 92,20

9. Louis van der Vos 89,80

10. Hans de Groot 89,00

MAANDAGMIDDAGGROEP De maandagmiddaggroep, senioren van vijftig jaar en ouder was al aan de tweede ronde toe.

Daarin nam Eip Janssen de koppositie over van de remiserende Herman van Scherrenburg. Kees van der Dussen hield de sterke Van Scherrenburg, ook spelend bij ESV, in bedwang.

Eip Janssen rekende af met Louis van der Vos maar gemakkelijk ging dat zeker niet. In het middenspel miste Van der Vos de mogelijkheid een kwaliteit te veroveren. Dat zou hem zeker remise zou hebben opgeleverd. In de eindfase zette Janssen een valletje op voor zijn opponent die een pion voorsprong wilde verdedigen. Het opgezette valletje leverde eerst torenwinst en de partij voor de nieuwe koploper op.

GEVOEL Ben Verduyn versloeg in een spannende partij Erik Wel. De laatste staat bekend om zijn gedegen spel welke hij ook nu weer liet zien. Wels bood een paar keer remise aan maar Verduyn had het voorgevoel dat er meer in zou kunnen zitten. Uiteindelijk werd in het eindspel zijn voorgevoel bewaarheid.

Anneke Liefkens, vorige week remiserend tegen Verduyn,  speelde een heel mooie partij. In een veelal gelijk opgaande strijd tegen de gerenommeerde Jelle Bottema moest zij pas in een vergevorderd eindspel capituleren.

OVERIGE UITSLAGEN : Hans Pasveer - Fons de Kort 0-1, Klaas van der Wal - Joop de Feijter 1-0, Ton van den Berk - Rob Broek  ½-½, Remy Mouthaan - Jan van Dalen ½-½ en Fred Post - Hein den Hollander 1-0.

De top vijf na twee speelronden is:

1. Eip Janssen 67.70

2. Ben Verduyn 59.20

3. Kees van der Dussen 57.90

4. Herman Scharenborg 57.00

5. Klaas van der Wal 55.60

Ook deelnemen aan schaken? Dat kan want elke aanwezige schaker kan spelen.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof, Hofman 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.