• Theo Beumer

Dubbele winst Noraly Berber Vonk 

OTTERLO In Otterlo wist de 20-jarige Noraly Berber Vonk zaterdag haar eerste wedstrijd tijdens de KNSB-marathon cup bij de senioren te winnen.

Eip Janssen

,,Ik werd altijd Berber genoemd maar nu ik eerste in het algemeen klassement sta heeft de KNSB de naam volledig opgenomen met Noraly. Maar Berber alleen is ook goed hoor", glimlachte de winnares.

Zij versloeg in een prachtige eindsprint de voorlopig voor het laatst skeelerende publieksfavoriete Manon Kamminga.

,,Dit is een mooie zege in een prachtige ambiance. Iedereen heeft het altijd over de mooiste skeelerwedstrijd van het seizoen in Otterlo. Ik kan dat alleen maar onderstrepen", meende Vonk.

EERSTE SENIORENWINST De zege betekende haar eerste senioren winst in Otterlo.

,,Het was een supersnelle maar ook zware koers. Je zag dat iedereen voor de zege wilde rijden. We begonnen met 37 rijders maar in de finale waren er nog zo'n vijftien over. In mijn nieuwe Nederlandse trui was het best een zware opgave. Je merkt dat de andere rijdsters naar je kijken. De verwachtingen waren hoog en dat is wennen. Dat ik in de eindsprint Manon Kamminga achter me liet is mooi. Of ik er blij mee ben? Niet alleen blij, zeg maar gewoon harstikke blij", glunderde Vonk van oor tot oor.

De Otterlose skeelerronde bij de vrouwen was van begin tot einde een harde strijd om de hegemonie. De eerste die de aanval koos was de (tijdelijk) met skeeleren stoppende Europese kampioene Manon Kamminga.

,,Ik had Rob Hummelen beloofd nog eenmaal in Otterlo te skeeleren. En mijn gegeven woord wilde ik waarmaken. Ik merkte wel dat de vermoeidheid na het EK nog niet weg was. Maar ik heb lekker ontspannen gereden, en vooral echt genoten. Dat ik in de eindsprint verslagen ben is niet anders. Maar ik houd aan de Otterlose skeelerronde waar ik jaren ben geweest alleen maar positieve gevoelens over", keek Kamminga terug.

SPROOKJE Vonk legde nadat zij diverse plichtplegingen had vervuld nog even uit hoe de slotronde ging.

,,Op het laatste stuk wilde ik absoluut als eerste de laatste bocht uitkomen. Dat was volgens mij de beste uitgangspositie om de sprint aan te gaan. Dat dat uitkomt, na een mooie sprint met Manon (Kamminga, EJ) is een sprookje", meende Berber Vonk.

Het was eigenlijk in Otterlo een wedstrijd in een wedstrijd.

,,Natuurlijk wil je de Otterlose skeelerronde winnen. Maar daarnaast houd je ook het eindklassement in de gaten. Janita Willems - Crediet was daarin mijn naaste belager. Door mijn zege kwam de eerste plaats niet meer in gevaar", jubelde Vonk. Janita Willems - Crediet eindigde als tweede. Elma de Vries pakte het brons.

De Otterlose winnares die nog aan het begin van een mooie skeelercarrière staat heeft nog grootse plannen.

,,Eerst ga ik van 3 tot en met 10 september naar het WK Inlineskaten. Dat wordt gehouden in Nanjing (China). Daarna even kijken of ik van de winter marathon ga schaatsen. Maar zeker is wel dat ik mij voor het WK Inlineskaten 2018 (Arnhem/Heerde) wil plaatsen", besluit Berber Vonk gedecideerd.

 

Verslag mannen

Verslag Gouden Luctra Skeeler 

verslag 100 meter sprint 

verslag Rob Hummelen lid van verdienste