• Familie Den Hartog
  • Familie Den Hartog
  • Familie Den Hartog
  • Familie Den Hartog
  • Familie Den Hartog

Druk weekeinde karter Rick den Hartog

EDE De Edese karter Rick den Hartig nam dit weekeinde deel aan kartwedstrijden in Oldenzaal en Lelystad.

Zaterdag werd tijdens de KBO Cup zesde ronde (Oldenzaal) in het dag klassement een tweede plaats behaald.

Vierentwintig uur later was tijdens ronde vijf Outdoor Sprint Cup (Lelystad) een achtste plaats in het dag klassement zijn deel.

,,Wisselende resultaten. Maar in de Outdoor Sprint Cup blijf ik klassementsleider. Wel moest ik wat punten inleveren", verklaarde Rick den Hartog.

 

KARTEN De zomerstop in het karten is weer voorbij. 

,,Ik zat zaterdag gelijk in mijn ritme tijdens de eerste kwalificatie. Hoewel het pijpenstelen regende wat ik leuk vind om in te rijden, kwalificeerde ik mij in de top. De eerste plaats is belangrijk omdat inhalen in de regen op slicks lastig is."

Met titelverdediger Niels Mutser naast Den Hartog werd gestart. ,,Tijdens de race drong hij aan en reed continu op mijn bumper totdat Mutser in de voorlaatste ronde een inhaalactie probeerde en spinde. Omdat het steeds harder ging regenen nam ik geen risico meer. Mijn eerste winst in de KBO Cup was een feit."Tijdens de volgende race stond Niels Mutser opnieuw naast Rick op de startrij. ,,Mutser ditmaal op de eerste plaats. Tijdens de race droogde de baan snel op, wat leidde tot verschillende racelijnen waarbij het gat tussen mij en Niels ongeveer hetzelfde bleef. Ik kon geen aanval inzetten, maar wist dat het om de snelste rondetijd zou draaien", keek Rick den Hartog terug.

Beide rijders wisten hetzelfde aantal punten te behalen.

 

SNELHEID ,,De laatste rondes probeerde ik daarom een snelle rondetijd te rijden. Risico kon ik nemen omdat we een ontzettend groot gat hadden naar de rest van het veld. In de voorlaatste nam ik iets te veel risico, waardoor ik naast de baan kwam en een snelle ronde verloor. Ook in de laatste ronde lukte het me niet om een snellere tijd neer te zetten. Ik werd afgevlagd als tweede, waarmee ik ook tweede werd in het dag klassement met hetzelfde aantal punten als winnaar Niels Mutser. Thony Everhardus completeerde het podium met een mooie derde plaats", besloot de karter zijn terugblik.

Tijdens de vijfde ronde Outdoor Sprint Cup kartbaan van Lelystad had Den Hartog al een vreemd voorgevoel.

,,Ik was bang punten te gaan verliezen door een kapotte kart en deze angst werd waarheid. Het was algemeen bekend dat de karts daar niet erg gelijk zijn. Tijdens de training merkten alle karters dat er veel verschil in de karts zat. Mijn kartloting was geen lot uit de loterij", baalde de Edenaar.

In race 1 mocht hij als zesde starten en oprukken naar een derde positie.

 

POPRUKKEN ,,Van achteruit het veld kwamen ondertussen Matthijs Hofman en Michel Zandvoort, twee concurrenten voor het kampioenschap, hard aan. Ik moest vol in de verdediging en hield dit een ronde of zeven vol, maar het kartverschil was te groot om dit de hele race voort te zetten. Hofman kwam mij voorbij en een paar ronden later lukte dit ook Zandvoort waarna ik op een vijfde plaats eindigde."

In race 2 mocht Den Hartog als vierde beginnen.

,, Ik had een mindere start en zag Charles de Klein vanaf de achtste plaats naar voren rijden. Ik kon langzaamaan richting de tweede plaats terugrijden. Na een lange strijd moest ik mijn tweede plaats vergeven aan Ferry Drent, thuisrijder in Lelystad. Dit leidde tot een derde plaats in race twee", sipte Rick den Hartog.

In de derde race met de slechtste kart ging het nog minder.

,,Ik startte op elf naar acht. Dit bleef de hele race zo. Ik zat op een afstandje achter een groep die met elkaar aan het knokken waren, maar had simpelweg niet de snelheid met de kart om aan te sluiten. Bij het opkomen van het rechte stuk in de op een na laatste ronde brak (waarschijnlijk) mijn aandrijfriem, waardoor ik alle power verloor en nog maar net de pitstraat kon bereiken."

 

STILTE Hier aangekomen viel zijn kart helemaal stil en vroeg Den Hartog aan de wedstrijdleiding hoe lang we nog hadden te rijden.

,,Ze gaven echter geen antwoord en daarop besloot ik in een andere kart in te stappen om de race te vervolgen. Dit wel op een ronde achterstand op het gehele veld."

Met een achtste positie verloor de Edenaar kostbare punten op zijn directe concurrenten Matthijs Hofman, Michel Zandvoort en Robbin van de Brink, die allen op het podium eindigden.

,,Hopelijk heb ik mijn pech dit seizoen gehad, na twee gebroken aandrijfriemen in Oldenzaal en Lelystad. Wanneer dit niet was gebeurd, was ik inmiddels al bijna kampioen geweest, maar nu moet ik alle zeilen bijzetten om het in de laatste race in Eefde binnen te slepen. Mijn voorsprong is nog maar negen punten geslonken. Zonde, maar het hoort bij de sport", besloot hij teleurgesteld maar sportief.