• Karen Stork
  • Karen Stork
  • Karen Stork
  • Karen Stork

Concours Hippique Bennekom verzorgt VIP uitje voor mensen met een beperking

BENNEKOM Bennekom staat op Hemelvaartsdag, donderdag 14 mei, weer bol van de paardensport. Voor de 110e keer komen vele toppaarden en ruiters naar landgoed Hoekelum. Springpaarden, Friese paarden, Tuigpaarden en Hackney's binden de strijd aan op deze prachtige locatie. Dit jaar worden paardenliefhebbers met een beperking gastvrij onthaald om een dag lang onbeperkt te genieten.

Karen Stork

,,Concours Hippique Bennekom is een dagje uit voor de hele familie. Het is laagdrempelig met voor elk wat wils. De echte paardenkenner vindt er topniveau als het gaat om de paardensport. Daaromheen gebeurt er ook van alles voor de kinderen. Voor zowel kenners als niet-kenners is er wat te doen", vertelt voorzitter van het evenement Herman Ubbink enthousiast. Met 20 rubrieken in twee verschillende ringen is er de hele dag wat te zien. Rond het kasteel en op het achterliggende landgoed vindt ook een marathon plaats voor menners. Het concours begint om 08.30 uur met de eerste springwedstrijd in de hoofdring.

MANEGE IN 'T BIOBOS De organisatie van CH Bennekom nodigt dit jaar ruiters van Manege in 't Biobos (Arnhem) uit om met hun ouders, broers en zussen onbeperkt te komen genieten van het paardenspektakel. Deze paardensporters met een beperking worden als VIP's onthaald en het zal hen aan niets ontbreken. Lions Club Nederveluwe en Stichting Elise Mathilde fonds maken dit mogelijk. Tijdens de dag kunnen mensen in een rolstoel ook zelf een rit maken in een aangepaste menwagen.

Manege in 't BioBos uit Arnhem is volledig ingericht voor recreatief en therapeutisch paardrijden voor mensen met een beperking. Dankzij de speciaal opgeleide instructeurs en de vele hulpmiddelen is het hier ook voor ernstig gehandicapten mogelijk de vreugde van het paardrijden te ervaren. Manege in 't Biobos geeft wekelijks aan 140 ruiters uit de regio rijles. Ook de gasten van het Bio Vakantieoord kunnen tijdens hun vakantie hier paardrijden.

,,Voor elk niveau kunnen we paardrijden aanbieden en we proberen altijd grensverleggend bezig te zijn", vertelt bedrijfsleidster en instructrice Karin Limberg. ,,Wij willen bijdragen aan het vergroten van de eigenwaarde van de deelnemers. Er is heel veel mogelijk en we werken nauw samen met fysiotherapeuten."

De begeleiding varieert van drie mensen per ruiter tot geheel zelfstandig rijden. Limberg: ,,De leeftijd van de ruiters ligt tussen 4 en 84 jaar. We rijden in de manege, maar maken ook buitenritten. Soms zitten de ruiters eerst samen met een begeleider op het paard om rompbalans te ontwikkelen. Het is prachtig om te zien hoe mensen met bijvoorbeeld een spasme kunnen ontspannen door de warmte en bewegingen van het paard."

Op Manege in't Biobos werken acht paarden, negen beroepskrachten en 50 vrijwilligers.

Kijk voor meer informatie op www.stichtingbio.nl/manegeinhetbiobos en www.chbennekom.nl