• Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen

Anne Postma wint Open Hof Bokaal 2016 snelschaken bij De Cirkel

EDE Niet de gedoodverfde snelle schaakspecialisten, maar Anne Postma werd dinsdagavond bij schaakvereniging De Cirkel winnaar van de Open Hof Bokaal 2016.

In de finale scoorde Postma met drie punten uit vijf duels. Maar moest genoegen nemen met een tweede plaats achter de bijna ongenaakbare Thomas Slijper.

,,Helaas is Thomas (Slijper, EJ) geen lid meer van De Cirkel. In ons reglement staat dat alleen leden de Bokaal kunnen winnen. Curieus genoeg heeft Slijper, in de twee jaar dat hij wedstrijdleider was, dit punt niet veranderd. Maar gelukkig was hij zo sportief om te erkennen dat het ook terecht is dat alleen Cirkel leden de snel schaak bokaal kunnen winnen", aldus huidig wedstrijdleider Eip Janssen.

Die om twintig minuten voor twaalf nog ontsnapte aan het nodige rekenwerk.

De partij tussen Anne Postma en Harold Boom was de laatste in een lange reeks snelschaakpartijen. Maar moest ook de beslissing brengen om de tweede plaats in de finalepoule.

,,Bij verlies van Postma waren er vier spelers gelijk geëindigd. Dat was nog een hele rekenreeks geworden. Doorslaggevend was dan geweest het verlies van Marnix Lukasse tegen Anne Postma. Uiteindelijk was hij dus linksom of rechtsom toch winnaar geworden. Maar zo was het veel leuker zeker gezien de spannende slotminuut", reageerde Janssen. 

ALLES In de laatste minuut van de partij tussen Harold Boom en Anne Postma werd echt echt snel geschaakt.

Visueel was het nauwelijks meer te volgen en vlogen de stukken van en over het bord. Bekend is dat Boom aan seconden genoeg heeft een partij af te tikken. Maar ook dat Postma een koele kikker is die gaatjes ziet die er soms niet zijn. Met nog vijftien seconden op de klok zette postma zijn tegenstander Harold Boom voor een bijna onoplosbaar probleem.

Een schrikseconde was genoeg om de klok te zien vallen. De zucht van opluchting was bij vriend en vijand hoorbaar. Maar ook het applaus voor beide spelers die creativiteit, attractiviteit, nervositeit en sportiviteit aan elkaar koppelden.De uitslag bij snelschaakpartijen (vijf minuten per persoon, EJ) zijn onvoorspelbaar.

VERRASSING Dat bleek wel in de voorronden. Daarin pakten de toppers elkaar met de regelmaat van de klok hele of halve punten af.

Maar niet alleen snel schaaktoppers trokken de aandacht. In de eerste ronde mocht de winst van Kees van der Dussen (42e) op de interne ranglijst op Bert Duijker (13e) nog een verrassing worden genoemd.

Later op de avond wist Van der Dussen overigens ook Jim Pronk (10), Tom Pronk (1e) ,,Johan de Lange (11e) en Ben Zee (17e) te verschalken. Uiteindelijk leverde dat Kees van der Dussen de 'verrassingsprijs', een door Johan de Lange geschreven schaakboek op.

De prijs voor de beste jonge speler in de voorronden ging naar Frank van der Wijngaarden.

Het pas 12-jarige talent werd onder de 32 deelnemers knap twaalfde in de voorronden. In de tweede finalegroep werd Frank van Wijngaarden derde. Een prestatie om trots op te zijn.

Af en toe zorgde de indeling ook wel voor een komische noot. Zo was er in de tweede ronde sprake van een bestuurs onderonsje. Voorzitter Tom Smit, secretaris Leo Lukasse en jeugdvoorzitter Ben Verduyn, die eerder deze avond de jeugd al lauwerde foto 3 kruisten de degens.

Wellicht toekomstig bestuurslid Henri van den Brink was de outsider en favoriet in de groep.

Uiteindelijk was de secretaris de sportiefste. Hij inleverde alle punten in. Smit, Verduyn en van den Brink eindigde op twee punten in de poule.

BANDDIKTE In de derde en laatste voorronde werd over consolideren gesproken. Van de Weteringh, na twee ronden zonder puntverlies, sprak uit dat een punt vrijwel zeker genoeg was.

Uiteindelijk lukte dat. Maar de opluchting was groot. Ook Bert Duijker had zo zijn zorgen. Zijn zes punten genoeg voor de finalegroep?

Een vraag die de wedstrijdleider niet onmiddellijk bevestigd kon beantwoorden. Met een banddikte verschil hield Bert Duijker uiteindelijk Albert Bootsman uit de A-groep.

,,Beslissend was nadat beide spelers zes punten hadden, dat Duijker een half punt meer scoorde in de eerste ronde", aldus Janssen.  

Om 22.30 uur gingen vijf finalegroepen met zes spelers van start. Vier spelers trokken zich eerder terug maar Wim Bomhof en Eip Janssen namen de opengevallen plaatsen in.

FIT Er werd gespeeld alsof er nog geen negen snelschaakpartijen op zaten. Er werd gemopperd, er werd gelachen, er was sprake van schaakblindheid maar vooral schaakplezier.

,,En wat heel fijn was. Nergens heb ik als een politieagent moeten optreden. De spelers regelden vrijwel alles zelf. En in het geval er sprake was van een vraagteken, werd eerst de uitslag overeengekomen. Daarna bij mij geïnformeerd hoe het formeel had gemoeten", legde de wedstrijdleider uit.

In de hoogste finalepoule heerste Thomas Slijper. Achtereenvolgens gingen Boom, Postma, Marnix Lukasse en Duijker eraf.

Hans van de Weteringh smaakte het genoegen van een remise.

Aftreden snel schaakkampioen Dominic van Dijk won de tweede groep.

In de C-poule was Johan de Lange nipt winnaar voor Peter van der Wijngaart.

Wie de jeugd heeft heeft de toekomst ging op in groep vier. De 13-jarige Mark Bakker deed met vijf overwinningen van zich spreken. Slechts de eveneens jeugdige Tim Evendijk (17) bleef in zijn spoor met vier punten.

De laatste groep was uiteraard een zege voor Tom Pronk. Hij nam daarmee enigszins revanche voor een niet al te beste voorronden serie. 

Eindstanden

Groep 1: 1. Thomas Slijper 4,5 uit 5; 2. Anne Postma 3; 3. Hans van de weteringh 2; 4. Marnix Lukasse 2; 5. Bert Duijker 2; 6. Harold Boom 1.

Groep 2: 1. Dominic van Dijk 4,5 uit 5; 2. Herman van den Akker 3,5; 3. Frank van Wijngaarden 2,5 4. Henri van den Brink 2,5; 5. Albert Bootsman 1; 6. Egbert Aalbers 0,5.

Groep 3: 1. Johan de Lange 4 uit 5; 2. Peter van der Wijngaart 3,5; 3. Dick Wenning 3; 4. Tobias van der Werff 3; 5. Jim Pronk 1,5; 6. Jan Hartsuiker 0.

Groep 4: 1. Mark Bakker 5; 2. Tim Evendijk 4; 3. Kees van der Dussen 2; 4. Ruben de Vries 2; 5. Ben Zee 2; 6. Tom Smit 0.

Groep 5: 1. Tom pronk 4,5; 2. Eip Janssen 3; 3. Louis van der Vos 2,5; 4. Jasper de Rijk 2,5; 5. Wim Bomhof 2; 6. Leo Lukasse 0,5.

MAANDAGMIDDAGCOMPETITIE Een memorabele schaakmiddag, die vredig begon met oliebollen, maar waarna scherp gespeeld werd en de vonken eraf vlogen.

Nadat wedstrijdleider Louis van der Vos alle uitslagen had verwerkt mocht Herman van Scherrenburg foto 2 verdiend de beker in ontvangst nemen.

Organisator Ben Verduyn sprak van een verdiende maar in een tel/seconde gepakte titel. Het applaus van de overige 16 senioren schakers onderstreepte zijn betoog.

Wat was het spannend deze laatste speelronde. Drie spelers (Herman van Scherrenburg, Jelle Bottema en Eip Janssen) waren in meer of mindere mate kandidaat voor de 'Wintertitel'.

Omdat Van Scherrenburg en Bottema elkaar in een rechtstreeks duel troffen was Janssen afhankelijk van de uitslag van deze partij.

KUIL Maar moest zelf proberen 'angstgegner' Ben Verduyn van zich af te houden. In een partij waarin de stukken snel van het bord van het bord, ontstond een eindspel waarin Verduyn een pionnetje meer had. Volgens Janssen remise, maar zijn tegenstander wilde meer! Maar wie een kuil graaft voor een ander enz. volgde.

In het eindspel vond Eip Janssen dat ene gaatje dat nodig was de stelling in handen te krijgen. Verduyn verspeelde een pion en daarna de partij.

Het was daarna lang wachten op de uitslag van Bottema - Van Scherrenburg. Het werd een bijzonder spannende partij waarin van Scherrenburg aan remise genoeg had. Maar een aanbod bleef verrassend genoeg uit. Bottema zette de zaak scherp op, en creëerde een behoorlijk tijdvoordeel. Edoch, op eens haperde de soepel lopende schaakmachine. Minuten vervlogen en beide heren hadden naar 30 respectievelijk Van Scherrenburg 12 seconden over.

De koploper, met daarna nog twee seconden op de klok, deed een zet en zag tot ontzetting van vriend en vijand, Bottema lang nadenken. Op het moment dat hij zijn wellicht winnende zet deed viel ook de vlag.

Een bizar einde van een technisch mooie partij. Herman van Scherrenburg, ook spelend voor ESV, kon met een glimlach de titel en bijbehorende beker in ontvangst nemen.

De eindstand in de 55-plus competitie:

1. Herman Scherrenburg 310,50

2. Eip Janssen 277,50

3. Erik Wels 258,33

4. Jelle Bottema 252,00

Wilt u ook aan seniorenschaak deelnemen? Dat kan want elke aanwezige schaker kan spelen. De competitie wordt maandag 2 januari 2017 weer hervat.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.

 

foto 1:  Open Hof beheerder Hans Kaldeway (rechts) overhandigt de bokaal aan Anne Postma