• Theo Beumer

Ahmet Kiliç: 'Bennekom liet me vallen'

BENNEKOM De brede glimlach van Ahmet Kiliç is veelzeggend. De 30-jarige Edenaar is na gerechtelijke interventie vrijgesproken van een achttien maanden durende schorsing. Hoe anders was zijn situatie de afgelopen maanden?

Eip Janssen 

Met de aanvankelijke sanctie kon hij niet leven. ,,Eigenlijk kreeg ik een driedubbele straf. Niet meer actief voetballen bij Bennekom. Ik mocht niet meer betrokken zijn bij de spelersgroep van FC Jeugd. Ook het volgen van een trainerscursus werd onmogelijk." Aanleiding daarvoor was de vechtpartij na afloop van de wedstrijd tussen Huizen en Bennekom op zaterdag 20 september. ,,Tijdens de wedstrijd was er al over en weer wat geruzie. Dat werd bij het verlaten van het terrein voortgezet. Mo Bendadi en Reza Ngarigota zagen het misgaan en grepen in. Ik liep met ze mee, maar keek om en zag Omar Riani belaagd worden. Dan gaat er een knop om en wil je hem helpen. Ik geef toe dat het niet zachtzinnig ging. Ik heb mij verweerd, niet geslagen. Dat het zo zou escaleren had ik ook niet verwacht'', kijkt Kiliç nog een keer terug.

De tuchtcommissie van de KNVB greep hard in. In de ogen van de aanvoerder van Bennekom had het allemaal heel anders kunnen lopen. ,,Het opstootje had door snel ingrijpen van zowel de staf van Huizen als Bennekom gemakkelijk kunnen worden voorkomen. Maar trainer Eric Speelziek en toen nog bestuurslid technische zaken Wilco Franken keken 'toevallig' de andere kant op. Kennelijk wilden zij hun handen niet vuil maken. Wat ik er achteraf van vind? Een kwestie van op het verkeerde moment op de verkeerde plek zijn. Maar je probeert een medespeler in het nauw te helpen."

Ahmet Kiliç laat de gebeurtenissen in de volgende weken nog eens de revue passeren. ,,Daar heb ik de 'wolven in schaapskleren' leren kennen. Er werd bij de club nauwelijks naar mijn verweer geluisterd. Bestuur en staf hadden maar één doel en dat was de vereniging Bennekom er zo goed mogelijk uit te laten komen. Tot op zekere hoogte begreep ik dat wel. Maar ik was toch de aanvoerder. Ik ben altijd loyaal geweest aan de vereniging. Met bestuurslid en sponsor Hendrik van de Beek had ik veelvuldig contact. Dat was ineens over. Hij is ontmaskerd en heeft me als een baksteen laten vallen. Ik woonde in een huis van de club, reed in een auto van Bennekom en beschikte nog over kleding. Ik kreeg te horen dat ik het huis diende te verlaten en de spullen direct moest inleveren. Daarnaast ben ik door de club geroyeerd. Achteraf dus op onjuiste gronden. Ik voel mij buitengewoon slecht behandeld. Ook de hulp tijdens de zittingen van de tuchtcommissie was minimaal. Neem alleen het feit dat de televisieopnamen die gemaakt waren, mislukt zijn. Er zou een batterij-probleem zijn geweest? Ik ben er van overtuigd dat er haarscherpe opnamen waren, maar dat men er belang bij had om die niet te laten zien. Van de Beek kon tijdens de tuchtcommissie zitting nog geen twee volzinnen achter elkaar uitbrengen. Het Huizen bestuur deed dat veel beter. Of ik het er nu mee eens was of niet, doet niet ter zake. Maar zij kwamen wel voor hun spelers op.''

 [

TWEESPRONG] Kiliç kwam op een tweesprong te staan. ,,Ik zag een club die me liever kwijt dan rijk was. Trainer Speelziek vond mij belangrijk, maar ik heb nooit meer iets gehoord. Wel overigens van assistent Ronald Lieftink en enkele spelers. Bestuur, staf, spelers en supporters van FC Jeugd zijn wel in mij blijven geloven. Dankzij hen en vrienden heb ik via de civiele rechter in Utrecht alsnog mijn gelijk gehaald. Ik ben hen ontzettend dankbaar daarvoor. Zelf zou ik deze zaak niet hebben kunnen bekostigen.'' De vrijspraak van de civiele rechter betekende een opluchting. ,,Gelukkig is ons rechtssysteem onafhankelijk. Er is 'recht' gesproken, maar het mij aangedane onrecht is nog lang niet vergeten. Met mijn advocaat ga ik bekijken of ik verdere juridische stappen onderneem. Waar ik aandenk? Ik ben als een 'crimineel' weggezet. Mag dat rechtgezet worden? Ook een schadevergoeding en excuus van Bennekom-zijde mag toch verwacht worden."

 

TOEKOMST Hoe de voetbaltoekomst van Kiliç er uitziet is nog ongewis. ,,De straf moet door de KNVB ongedaan worden gemaakt. De vrijspraak door de civiele rechter is een voorlopige, die via een bodemprocedure definitief moet worden. Dat kan ongeveer een jaar duren, maar ik heb begrepen dat de KNVB in deze gevallen de straf opschort. Ik zou nog graag willen voetballen, maar zeker niet meer bij Bennekom. Er zijn wel wat contacten, maar eerst moet ik de zaken op een rijtje zetten. Dat is van later belang. Nu mag ik me weer bemoeien met de spelersgroep van FC Jeugd. Ik verheug me er op met de technische staf weer actief bij het elftal betrokken te zijn. Hoewel het overleg daarover officieel nog moet worden gestart, blijf ik graag bij de zondagvierdeklasser. Het is een club die in haar mensen gelooft. Een voorbeeld", besluit een opgeluchte maar door Bennekom diep gekrenkte Kiliç. 

.

REACTIE BENNEKOM Vanzelfsprekend is bij VV Bennekom om een reactie gevraagd. Wilco Franken laat het volgende weten: ,,Ik ben blij voor Ahmet als het blijkt dat hij is vrijgesproken. Alle uitlatingen zijn voor zijn rekening. Daar willen wij niet op reageren.''

Foto:

Ahmet Kiliç: ,,Ik zal een club die me liever kwijt dan rijk was."