• Finish Jeanette Wilhelm in Ponthateau (Fr)

    Maurijn van den Berg

´Endurance is een super gave sport´

EDE De Edese amazone Jeanette Wilhelm is met haar paard Chatar F opgesteld in het Nederlandse EK team Endurance. ,,Dat is in het Ter Kamerenbos en het Zoniënwoud (Brussel). De eerste oriëntatie was verrassend. Het parcours is zwaarder dan verwacht", opent zij. Donderdag 17 augustus wordt een belangrijke dag. ,,Ik kijk uit naar het paardensportevenement CH-EU-Seniors. Het is de eerste keer dat ik op een EK uitkom. Endurance is misschien nog een wat onbekende sport maar de groei zit er zowel nationaal als internationaal echt in", aldus Jeanette Wilhelm.

Eip Janssen

FITTEST De hoofdzaak van endurance is het zo snel mogelijk afleggen van een uitgezet parcours, dat in afstand varieert. De marathon is opgedeeld in vijf rondes van twee maal 40, twee maal 30 en één maal 20 kilometer. Van de gebruikte boswegen is 70 procent speciaal voorbehouden aan paarden. Er wordt verwacht dat de winnaar de marathon aan een gemiddelde snelheid van 20 kilometer per uur zal afleggen. ,,Hoewel het een marathon is over een grote afstand staat het paardenwelzijn voorop. Niet alleen de tijd, waarin het parcours wordt afgelegd is belangrijk, maar ook de conditie van het paard bij de veterinaire controles. Bij de controles wordt echt op alles gelet. Is een paard niet fit genoeg dan stopt de wedstrijd onmiddelijk. Het is in onze sport dan ook 'To finish is to win'. De prestaties van zowel paard en ruiter zijn hoog. Gemiddeld train ik zestien uur per week."

De opmerking over het paardenwelzijn is geen holle frase voor de bühne. ,,Ik had zomaar het EK in België kunnen missen. Het paard was al gekwalificeerd, maar zelf moest ik nog een proef afleggen. Met een Belgisch paard was ik enkele weken geleden op weg. Hoewel het onderweg goedgekeurd werd had ik daar geen goed gevoel bij en stopte. Ik kreeg nog een kans en dat lukte. Maar het had ook anders kunnen aflopen. Toch sta ik achter mijn beslissing, want je verwijt het jezelf later als er wat gebeurd was." 

AFSPRAKEN In het Nederlands vijftal zijn deze week de piketpaaltjes geslagen. ,,De posities zijn verdeeld en tot tevredenheid. Ik ben een amazone die voor safe gaat. De bondscoach heeft mij in de laatste groep gezet. Dat betekent dat er twee snelle paarden, een gemiddeld en twee op safe gaan. Ik weet bijna zeker dat er wel een paard uitvalt en hoop door op veilig te rijden een goede bijdrage aan het team te leveren. Het Nederlandse endurance team gaat voor een medaille. Individueel lijkt die voor mij bij het debuut onhaalbaar", meent Wilhelm.

INZET Een vergelijking met andere paardensport disciplines is lastig. ,,Endurance is nog onbekend en niet Olympisch. Wellicht dat een groot succes meehelpt de sport breder bekend te maken." De marathon lijkt voor een buitenstaander wat eentonig. ,,Dat is echt niet zo. Onderweg geniet je van de natuur, zie je de toeschouwers en zelfs veel wild. Op elk moment kan er wat onverwachts op je pad komen. Dat vraagt van paard en ruiter een ijzeren discipline", besluit Jeanette Wilhelm.