• Theo Beumer

Vrijwilligers actief in de Speelkamer: 'Hier kunnen ze weer kind zijn'

EDE Twee vrouwen die zich vol passie inzetten voor de vluchtelingen in Ede, dat zijn Marjo Sikkers en Wendy Keijzer. Via Coördinatie Vrijwilligers Vluchtelingen Ede doen ze vrijwilligerswerk in de Speelkamer, een speelruimte bij de noodopvang op de Mauritskazerne. Dit is een initiatief vanuit Spelenderwijs Welstede, waar kinderen van vluchtelingen zorgeloos kunnen spelen en knutselen, met dank aan 35 vrijwilligers.

Fleur Bubbert

,,Sinds juni ben ik met vervroegd pensioen, maar meer vrije tijd was voor mij niet de reden om vrijwilligerswerk te gaan doen", vertelt Marjo Sikkers. Ze was altijd al maatschappelijk geëngageerd. ,,Zo ben ik bijvoorbeeld curator van iemand met een verstandelijke beperking." De belangstelling voor het helpen van mensen zit in haar, vertelt ze. ,,Ik vind dat belangrijk en het is ook nog heel leuk om te doen."

BEZIG BLIJVEN Vanuit deze interesse zet Marjo zich in voor de vluchtelingen in Ede. ,,In het begin was het wel heftig. Ik maak de roosters, waarbij drie vrijwilligers per shift worden ingezet. Dat was behoorlijk puzzelen de eerste paar weken."

Nu het project met de Speelkamer vrijwel helemaal is opgestart, heeft Marjo het iets minder druk. Zelf elke week werken in de Speelkamer kan ze conditioneel gezien niet aan, zegt ze. ,,Maar ik vind het wel leuk om bezig te blijven. Misschien zijn er nog andere taken waarmee ik kan bijdragen aan het verblijf van de vluchtelingen."

Stilzitten is duidelijk niet iets wat ze graag doet. ,,Ik deel ook de oproepen van Coördinatie Vrijwilligers Vluchtelingen Ede via Facebook. Maar het is niet zo dat ik op mensen afstap om ze te vragen ook vrijwilliger te worden. Dat wil ik niemand opleggen."

ZINVOL Wendy Keijzer blijkt ook druk te zijn. De verpleegkundige werkt drie dagen per week in het ziekenhuis op de afdeling intensive care neonatologie, zorgt voor haar gezin, en vindt daarnaast nog tijd om als vrijwilliger aan de slag te gaan. ,,Door mijn kinderen ben ik parttime gaan werken, maar nu ze op school zitten, heb ik meer tijd. De keuze tussen meer gaan werken of vrijwilligerswerk was snel gemaakt. Mensen helpen geeft genoegdoening en het is erg zinvol."

BALLON Dat het werk in de Speelkamer van grote waarde is, blijkt ook uit de reacties. ,,Je merkt dat de mensen het waarderen. Er heerst een goede sfeer en de ouders willen zelf ook graag meehelpen."

Communiceren was in het begin wel erg lastig, zowel met volwassenen als met de kinderen. Wendy: ,,De eerste ochtend was het echt een chaos, maar de kinderen hebben de structuur inmiddels door, waardoor het al een stuk beter gaat. Ze pikken de taal ook snel op, bijvoorbeeld tijdens het zingen van liedjes."

Dat Wendy vol passie en liefde deze kinderen helpt, is duidelijk. Zo vertelt ze over een meisje dat heel heftig schrok van het geluid van een ballon die uit elkaar klapte en een jongen die bij het verlaten van de speelkamer met gespreide benen en armen ging staan, alsof hij gefouilleerd moest worden. ,,Dan merk je dat ze veel hebben meegemaakt. Wij geven ze aandacht, warmte en laten ze weer kind zijn."

AANMELDEN Er is behoefte aan mensen die dagelijks van 15.00-16.30 uur mee kunnen helpen in de Speelkamer. Belangstellenden kunnen zich aanmelden per email via coordinatievvede@gmail.com onder vermelding van 'Speelkamer'.

Foto:

Marjo Sikkers (midden) en Wendy Keijzer (rechts) met collega Harma Jansma in de Speelkamer voor kinderen van de noodopvang voor vluchtelingen op kazerneterrein Maurits Zuid.

Label:

Vluchtelingen