• Freek Wolff

Vier Airborne gemeentes slaan de handen ineen

EDE De vier Airborne gemeentes Renkum, Ede, Arnhem en Overbetuwe hebben onlangs een intentieverklaring getekend waarin de samenwerking wordt geïntensiveerd. ,,Door deze samenwerking moeten de communicatie en de coördinatie verbeteren, waardoor er nog meer samenhang komt en eenduidiger naar buiten wordt getreden. Samen willen we het Airborne-gevoel uitdragen", aldus wethouder Erik Heinrich.

Jet Kooderings

Het is de bedoeling dat de vier gemeentes het hele jaar door duidelijk laten zien dat ze een Airborne gemeente zijn. Daarbij wordt uitgegaan van de gedachte dat als de laatste veteranen er straks niet meer zijn, er een andere manier van herdenken zal komen. Dat zal aan de hand van drie thema's gebeuren. Het herdenken in de maand september blijft een gegeven, de gesneuvelden in de Slag om Arnhem moeten herdacht blijven worden. Verder krijgt het aspect herinneren aandacht, want de volgende generatie moet zich bewust blijven van het feit dat vrijheid en vrede niet vanzelfsprekend zijn.

,,We moeten ons blijven realiseren hoe dankbaar we mogen zijn voor vrijheid en dat er geen man met een pistool voor de deur op wacht staat". Als laatste punt komt daar beleven bij. Voorbeelden daarvan zijn: de etalagewedstrijd in de Airborne maand, de Experience in het Airborne Museum en de re-enactmen optredens op de Ginkelse hei en op diverse andere plaatsen. Niet alleen in september moeten Airborne activiteiten plaatsvinden maar de Airborne gedachte moet het hele jaar worden uitgedragen. Voor recreanten en toeristen zijn er al luisterkeien met verhalen over de Tweede Wereldoorlog, ook zijn er wandel- en fietsroutes langs de Airborne monumenten. Deze zullen binnenkort eveneens in het Engels verschijnen. Daarnaast is het streven van de vier gemeentes om deel te gaan nemen aan de Liberation Route Europe, die loopt van Normandië tot Berlijn.

Naast Renkum, Ede, Arnhem en Overbetuwe zetten ook de provincie en het Veteranenfonds zich hiervoor in. In 2019 wordt de nieuwe aanpak geëvalueerd.