Van der Knaap baalt van onderhandeling met COA

EDE (ANP) Burgemeester Cees van der Knaap van Ede ,,baalt'' ervan dat hij niet harder met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft onderhandeld over de omvang van een asielzoekerscentrum in Otterlo. Volgens het COA is het voormalige vakantiepark pas rendabel als azc als er plaats is voor zeshonderd vluchtelingen. Van der Knaap denkt nu dat hij zich te makkelijk heeft laten verleiden.

Dat zei de woordvoerder van de burgemeester dinsdag in een reactie op uitlatingen van Van der Knaap in De Gelderlander. De burgemeester is de afgelopen dagen bedreigd en uitgescholden om de komst van het azc in Otterlo.

De 2400 inwoners van Otterlo vinden zeshonderd asielzoekers in hun dorp te veel. Ze zijn ook boos dat de gemeente het dorp vorige week overviel met het nieuws, toen er na maanden onderhandelen een overeenkomst was gesloten met het COA en de eigenaar van het leegstaande vakantiepark. Volgens Otterlo zijn er in Ede andere en geschiktere locaties voor zo'n groot azc, maar volgens de gemeente niet.

Van der Knaap is ,,geschrokken'' van de heftigheid van de reacties, zegt hij. Zo zijn in het dorp protestborden geplaatst waarop Van der Knaap met de dood wordt bedreigd of wordt uitgemaakt voor leugenaar. ,,We hebben niet ingeschat dat de emoties zo hoog op zouden lopen. Het is ook een signaal naar Den Haag: er is te weinig draagvlak voor zulke grote opvanglocaties.''

Woensdagavond praat de gemeente met de dorpelingen. De bijeenkomst is alleen toegankelijk voor mensen die een uitnodiging kunnen tonen. Het azc moet begin volgend jaar klaar zijn.

Label:

Vluchtelingen