• Freek Wolff
  • Freek Wolff

Stevige nieuwe zak voor pmd-afval

EDE Inwoners van gemeente Ede kunnen vanaf dinsdag 1 september plastic verpakkingsafval, metalen verpakkingen (blik) en drinkpakken, zogeheten 'pmd-afval', inleveren in één zak. Wethouder Leon Meijer en ACV-directeur Wouter Koenderman gaven vrijdag de aftrap met de speciale nieuwe afvalzak.

Freek Wolff

Vanaf medio augustus zijn er bij supermarkten nieuwe en stevige pmd-zakken verkrijgbaar. Het pmd-afval wordt 1 keer per 2 weken aan huis opgehaald door ACV en verwerkt tot grondstof voor nieuwe producten.

Pmd is een afkorting voor plastic verpakkingen (zoals plastic flessen, flacons, folies en zakken), metalen verpakkingen/blik (zoals drinkblikjes, conservenblikken en aluminium schaaltjes van vleeswaren) en drinkpakken (zoals van sappen, drank, soep en zuivel). Een groot deel van ons dagelijks weggegooide huishoudelijk afval (restafval) bestaat uit deze drie afvalsoorten, die goed te recyclen zijn en dus grondstoffen zijn voor nieuwe producten. Op de website van ACV en op de pmd-zak staat wat wel en niet in de zak mag.

Het pmd-afval kan worden aangeboden in een speciale pmd-zakken die vanaf medio augustus verkrijgbaar zijn bij het afvalbrengstation, het gemeentehuis en diverse supermarkten. De nieuwe oranje zak is steviger omdat de huidige Plastic Heroes zak niet geschikt is door de extra hoeveelheid afval en de scherpe blikrandjes. Mochten inwoners na 1 september nog oude zakken hebben liggen, dan adviseren we dubbele Plastic Heroes zakken te gebruiken.

Bij de afvalverwerker, waar ACV het afval naar toebrengt, is het sinds dit jaar mogelijk om verschillende soorten plastic, blik en drinkpakken goed van elkaar te scheiden en te recyclen. Op deze manier wordt er minder afval verbrand en worden meer grondstoffen hergebruikt. Van plastic worden onder meer nieuwe plastic flessen, plastic verpakkingen, fleece-kleding, speelgoed, tennisballen, autodashboards en mobieltjes gemaakt. Van drinkpakken worden onder meer kantoorbenodigdheden, kartonnen dozen, wc-papier en tissuepapier gemaakt. Van oud blik wordt nieuw blik gemaakt.

ACV haalt het pmd-afval bij burgers aan huis op. Via de website Mijnafvalwijzer en de app Mijn Afvalwijzer kan men zien wanneer. Ook is het mogelijk om herinnerd te worden aan de dag van inzameling.

In de pmd-zak mag alleen pmd-verpakkingsmateriaal van producten die in een winkel zijn aangeschaft. Er mag onder meer geen piepschuimverpakkingsmateriaal, kuilvoerplastic en/of krimpfolie, kunststof speelgoed, kunststof tuinmeubelen, metaal anders dan verpakkingsmateriaal, kit- en andere chemische verpakkingen waar restanten inzitten in de pmd-zak.

Foto 1:

directeur Wouter Koenderman en de wethouder met ACV-personeel.