• Vincent Lengkeek
  • Vincent Lengkeek
  • Vincent Lengkeek
  • Bert Vos
  • Bert Vos
  • Bert Vos
  • Bert Vos

'Sobere' Holocaust-herdenking Edese Joden

EDE- Het is koud en glad bij het Joods Monument zondagmiddag op de Paasberg aan de Vossenakker in Ede. Toch luisteren ruim honderd aanwezigen hoe scholieren van het Marnix College de namen van vijftig vermoorde Joden uit Ede voorlezen.

Vincent Lengkeek

,,Van films kan je wel een beeld opmaken, maar toch is het lastig om iets bij die namen voor te stellen", zegt scholiere Tosca (14). Ondertussen zingen jongedames van de Koorschool Midden-Gelderland een aantal ingetogen liederen. Bezoekers, met of zonder keppeltje, leggen steentjes op de herdenkingsplaat, een joodse traditie de doden te herdenken. Het vijftigtal in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerde Joden uit Ede kwam voornamelijk om in de vernietigingskampen van Sobibor, Auschwitz en Westerbork.

Sinds het plaatsen van de gedenksteen in 2012 organiseert het Comité Joods Monument Ede jaarlijks een Holocaust-herdenking. Oud-apotheker in Ede Bob Ulmann leidt de 'sobere' bijeenkomst voor de laatste keer. ,,Het is tijd dat een jonger iemand het van mij overneemt", aldus de in Keulen geboren Ulmann, wiens vader nazi-Duitsland ontvluchtte 'voor die man met dat snorretje'.

In het jodendom is het gebruikelijk de naam van een verwerpelijk persoon bewust te verzwijgen, al benadrukt Ulmann niet religieus te zijn. Van het wereldwijd herlevende antisemitisme begrijpt hij niets. ,,Maar ik ben niet bang. Ik blijf, anders dan sommige Joden, gewoon in het telefoonboek staan", aldus de Wolfhezenaar die geen emigratie naar Israël overweegt. ,,Nederland is mijn territorium."

Burgemeester Cees van der Knaap spreekt in een toespraak zijn bewondering uit voor de Joodse gemeenschap. ,,Na zeventig jaar, maar nog steeds pijnlijk, kunnen we van hen leren wat optimisme en hoop is. De wereld is een plek voor iedereen. Deze belangrijke plek en herdenking is het bewijs dat het verhaal moet worden doorverteld."