• Robin Hazeleger

Schelden en bellen verboden op AZC-avond Otterlo

OTTERLO Inwoners van Otterlo die vandaag naar de informatieavond van de gemeente Ede komen over de komst van een asielzoekerscentrum (AZC) in hun dorp, moeten zich aan strenge regels houden. Zo is schelden, dreigen, grove en discriminerende taal, scanderen van aanstootgevende teksten en bellen tijdens de voorlichting verboden.

Dat staat in de huisregels van gebouw De Schuilplaats aan de Otterloseweg in Ede, die de gemeente woensdagmorgen heeft verspreid. Wie de regels overtreedt, wordt de zaal uitgezet. De politie zal zonodig ingrijpen. De bijeenkomst is uitsluitend bedoeld voor Otterloërs, zij moeten de uitnodiging van de gemeente meenemen en zich legitimeren.

De emoties zijn in Otterlo hoog opgelopen sinds Ede vorige week bekendmaakte dat het leegstaande recreatiepark De Lindehof de komende vijf jaar een AZC voor zeshonderd vluchtelingen wordt.

De 2400 inwoners van Otterlo voelen zich overvallen en vinden het AZC veel te groot voor hun dorp. Tijdens een door Otterlo's Belang en ondernemersvereniging O2 gehouden peiling hebben 1446 bewoners tegen een AZC met 600 bewoners gestemd en 20 mensen voor. De belangrijkste slogan tijdens de protesten is '100 ok, 600 nee!'.

Label:

Vluchtelingen