Rustig verloop demonstratie tegen opvang vluchtelingen

EDE Zo'n vijftig tot honderd sympathisanten en leden van DTG (Demonstranten Tegen Gemeente) en anti-islambeweging Pegida demonstreerden zaterdagmiddag voor het raadhuis tegen de opvang van 600 tot 1400 asielzoekers in de gemeente Ede. Woordvoerder Edwin Wagensveld van Pegida werd opgepakt omdat hij na zijn speech een varkenskop-muts opzette.

Na ongeveer een uur mocht hij weer vertrekken. Eerder droeg zijn vrouw de muts, in de vorm van een varkenskop, maar zij werd door de politie gesommeerd die af te zetten. Daarop zette Wagensveld zelf de muts op en weigerde hij die af te zetten. ,,Het is gewoon een kinderding. Er staat geen tekst op, het is niet beledigend'', verklaarde hij zijn verzet. ,,Ik moest mee en de officier van justitie kwam naar de cel en toen mocht ik weer gaan.''

Er vonden verder geen ongeregeldheden plaats in de stad. Van een echte tegendemonstratie van linkse activisten en aanhangers van 'Ede voor Vluchtelingen' was dan ook nauwelijks sprake. Een klein groepje tegendemonstranten werd de toegang tot het centrum ontzegd, toen zij besloten de demonstratie van DTG aan te horen.

Aan de Kop van de Parkweg, de locatie waar eventuele tegendemonstranten hun geluid mochten laten horen, bleef het uitgestorven. Veel agenten en ME'ers waren de hele middag wel zichtbaar aanwezig in de stad.

foto De varkenskop-muts was aanleiding voor de politie om Edwin Wagensveld te arresteren direct na zijn speech.

Label:

Vluchtelingen