• Johan vd Heijden
  • René Verhulst maakte kennis met zijn 'nieuwe' gemeenteraad via FaceTime

    Marc Satijn
  • René Verhulst maakte kennis met zijn 'nieuwe' gemeenteraad via FaceTime

    Marc Satijn

René Verhulst (CDA) voorgedragen als nieuwe burgemeester Ede

EDE CDA'er René Verhulst (56) is voorgedragen als nieuwe burgemeester van de gemeente Ede. Dat heeft de vertrouwenscommissie van de gemeente Ede woensdagavond bekend gemaakt in een openbare raadsvergadering. Verhulst is sinds 2010 burgemeester in het Zeeuwse Goes.

René Verhulst wordt de opvolger van Cees van der Knaap. De huidige burgemeester van Ede kondigde in januari aan dat hij met pensioen gaat. Hij werd in januari 2008 burgemeester van Ede nadat hij daarvoor ruim vijf jaar staatssecretaris van Defensie was. In het vervolg konden inwoners van Ede aangeven wat voor soort burgemeester ze zouden willen en de gemeenteraad stelde een profielschets vast. Zeventien mensen hebben gesolliciteerd naar het burgemeestersambt in Ede. Uiteindelijk bleven er twee kandidaten over tussen wie woensdagavond in een besloten vergadering een keuze gemaakt moet worden door de gemeenteraad.

PROCEDURE Nu bekend is wie de gemeenteraad voordraagt als nieuwe burgemeester wordt de uiteindelijke aanbeveling, vergezeld van een advies van de Gelderse commissaris van de Koning Clemence Cornielje, aan de Minister van Binnenlandse Zaken voorgelegd. Ook die zal met René Verhulst spreken, en de benoeming voorleggen aan de ministerraad. In een speciale raadsvergadering op 8 september wordt René Verhulst vervolgens door de Gelderse commissaris van de Koning als de nieuwe burgemeester van Ede beëdigd.

AANWINST Arnold Versteeg, was namens de gemeenteraad voorzitter van de vertrouwenscommissie. ,,De heer Verhulst is een aanwinst voor Ede. Tijdens onze gesprekken hebben we hem leren kennen als een echte burgervader die goed luistert en verbindt, maar ook als een gezaghebbend burgemeester die handelend optreedt. We zijn ervan overtuigd dat de heer Verhulst een waardig opvolger is van de huidige burgemeester Cees van der Knaap, ook in zijn rol als boegbeeld van de Regio FoodValley."

Sinds 2010 is René Verhulst (CDA) burgemeester van Goes. Daarvoor was hij onder meer directeur Bedrijfsvoering van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam en secretaris van Nyenrode Business Universiteit. Tussen 2000 en 2005 was Verhulst wethouder in Utrecht. Hij studeerde Nederlands Recht aan de Universiteit van Utrecht.

René Verhulst is 56 jaar en heeft met zijn partner Desiree Meulemans twee kinderen. Hij woont momenteel nog in Goes, maar gaat naar Ede verhuizen. Naast zijn bestuurlijke functies is hij ook een fervent schrijver van romans, jeugdboeken, verhalen, columns, cabaretteksten en (strip)scenario's.