• Robin Hazeleger
  • Robin Hazeleger
  • Robin Hazeleger
  • Robin Hazeleger
  • Robin Hazeleger
  • Robin Hazeleger
  • Robin Hazeleger

Protestmars in Otterlo tegen komst AZC met 600 vluchtelingen

OTTERLO Ruim vierhonderd Otterloërs hebben zondagmiddag meegelopen in een protestmars door het dorp tegen de komst van een asielzoekerscentrum met 600 vluchtelingen.

'100 ok, 600 nee!', was op enkele spandoeken te lezen, met een verwijzing naar het gewenste aantal op te vangen vluchtelingen. Er werden verder onder meer leuzen gescandeerd tegen burgemeester Cees van der Knaap en tegen de eigenaar van recreatiepark De Lindehof, waar het AZC moet komen.

VUURWERK De mars vond plaats na een oproep via Facebook en startte rond 15.00 uur op de parkeerplaats van voetbalclub SV Otterlo aan de Weversteeg. Daarna liep de groep een route door het dorp naar de rotonde op het kruispunt van de Harskamperweg en de Apeldoornseweg.

Vervolgens werd koers gezet naar De Lindehof aan de Hoenderloseweg. Onderweg en op de opvanglocatie werd enkele keren vuurwerk afgestoken. Bij het braakliggende recreatiepark waren een stuk of tien agenten aanwezig. De demonstranten 'braken' door het politielint waarmee De Lindehof was afgezet, maar de situatie liep niet uit de hand.

DOOR DE STROT ,,We zijn niet tegen een AZC, maar wel tegen het aantal van zeshonderd mensen'', verklaarde mede-initiatiefnemer Evert Groeneveld (43) na afloop. ,,De gemeente duwt ons dit door de strot, zonder dat wij zelf iets hebben in te brengen. Mocht het zo zijn dat zeshonderd het enige mogelijke aantal is, dan zijn we tegen de komst van het AZC."

VREEDZAAM ,,De mars is typisch Otterlo's verlopen", blikt Groeneveld tevreden terug. ,,Het ging vreedzaam en zonder gedoe. Het optreden van de politie was eveneens passend: aanwezig, maar tolerant. Ik weet zeker dat we verder gaan met demonstreren. Hier blijft het niet bij. Otterlo laat van zich horen."

De gemeente Ede houdt woensdagavond 18 november een informatiebijeenkomst voor Otterloërs in het cultureel centrum van zorgorganisatie 's Heeren Loo (De Hartenberg) aan de Apeldoornseweg tussen Otterlo en Ede. De aanvang is 19.30 uur.

Label:

Vluchtelingen