Otterlo viert het Jaar van Van Gogh

OTTERLO - Vincent van Gogh is de man van het jaar 2015. Op verschillende plekken in Frankrijk, Nederland België worden activiteiten gehouden ter eren van de negentiende eeuwse kunstenaar. Zo ook in Otterlo. Bij MosselEvents werd donderdagavond vooruitgeblikt op de komende periode. ,,Het was heel gezellig. Het aantal belangstellenden was boven verwachting."

Het Jaar van Van Gogh wordt gehouden van 25 april tot 27 september. In Otterlo gaan diverse activiteiten plaatsvinden. Op de informatieavond kwamen ruim tachtig geïnteresseerden af. ,,In de Dorpsstraat komt er op 30 april een lange eettafel", vertelt Hennie Meijer namens de organisatie. ,,De tafel loopt van grand café hotel Kruller richting het Kröller Müller Museum. Het moet de langste eettafel van Nederland worden. Diverse horecagelegenheden werken samen om dit te bewerkstelligen."

,,Daarnaast creëren we een kunstroute in het dorp", vervolgt Meijer enthousiast. ,,We plaatsen diverse schildersezels met werken van Van Gogh in het dorp en er komen zonnebloemvelden. Jong en oud kunnen samen onder begeleiding van lokale kunstenaars kunstwerken maken en deze in hun voortuin plaatsen. Zo ontstaat een mooie route in Otterlo. Op de slotdag hebben we eveneens activiteiten. We maken er een mooi jaar van met echte Otterlose gezelligheid."

Een van de opvallendste activiteiten is 'Otterlo op één dag!'. De Otterlose Bernardine Lenderink legt namens de organisatie uit wat de dag inhoudt. ,,Op 14 maart willen wij met een groep vrijwilligers het dorp eens goed onder handen nemen", zegt Lenderink. ,,We raakten geïnspireerd door de deelnames aan het programma 'Zomer in Gelderland' van Omroep Gelderland. Otterlo liet daarin de afgelopen twee jaar zien wat we samen allemaal kunnen realiseren. We willen Otterlo opfleuren, het dorpsgevoel benadrukken en hele uiterlijk naar een hoger niveau tillen. Denk dan aan sfeerverlichting, het beter aangeven van wandel- en mountainbikeroutes, meer picknickgelegenheid en meer bloemen en planten in het gehele dorp. Het is een duurzaam project. De resultaten moeten zeker tien jaar mee gaan. We doen het bewust allemaal op één dag, zodat we de mensen motiveren om ons te helpen en de uitstraling van ons gastvrije Otterlo met zijn allen aan te pakken. Uiteraard gaat dit gepaard met veel gezelligheid. We worden hierin gesteund door Otterlo's Belang, de ondernemersvereniging O2 en Vrienden van Otterlo."

,,De datum 14 maart is bewust voor het Jaar van Van Gogh gekozen", vervolgt Meijer uit. ,,Het is de bedoeling dat Otterlo er op en top uit ziet voor de evenementen."

Hennie Meijer zit voorlopig niet in over de belangstelling vanuit het dorp. ,,We hadden niet durven verwachten dat de informatieavond in MosselEvents zoveel mensen zou trekken. Het was een super geslaagde avond. De bezoekers waren heel enthousiast en de plannen werden goed ontvangen. Onze secretaris heeft dan ook al een heel A4'tje volgeschreven met namen van vrijwilligers die ons komen helpen."

Het Jaar van Van Gogh in Otterlo wordt mogelijk gemaakt door de Rabobank, de gemeente Ede en Stichting Het Dorpsgevoel.