Rondom het Airborneveld en restaurant Juffrouw Tok komt een centrale entree voor het gebied.
Rondom het Airborneveld en restaurant Juffrouw Tok komt een centrale entree voor het gebied. BDUmedia/Erik Spit

Column: De natuur als bron van inkomsten

17 januari 2024 om 16:33 Opinie Columns

EDE Zeg niet dat de gemeente Ede niets aan de ontwikkeling van nieuwe natuur doet, want we krijgen nu: nieuwe natuur! Die ontstaat niet vanzelf, maar in Ede bouwen we zelf natuur. Op de Ginkel komt er namelijk een nieuwe parkeerplaats. Voor auto’s. They paved paradise, put up a parking lot zong Joni Mittchell ooit, maar wie kent dat nummer nog? De parkeerplaats wordt gemaakt door een  aannemingsbedrijf, dat volgens mij ook bekend staat vanwege de enorme stapels onverwerkt kunstgras (ook al zo natuurlijk) uit Barneveld.

Maar daar houdt het niet op, mensen!

We krijgen ook een Natuurerf. Dat moet ook nog even gebouwd worden en dat komt vlak naast de Natuurtuin. Allemaal heel natuurlijk. En alsof het nog niet genoeg is: we krijgen ook een Natuurakker. Dat gebeurt niet op natuurlijke wijze denk ik. Daar zal iemand ook wel het nodige aan verdienen. Op het Natuurerf komt ook een waterspeelplaats en een speelruimte. Een soort van natuurattractiepark dat uiteraard op een geheel natuurlijke wijze wordt ontwikkeld door een aannemer.

Er komt natuurlijk ook wel een terras bij waar je even lekker uit kunt rusten onder het genot van een kopje natuurlijke koffie en voor de kindertjes een ijsje en anders is er natuurlijk onze vriend Wien die overal opduikt met z’n snackkarren.

OUDERWETS

Ik ben wat ouderwets denk ik. Ik dacht namelijk altijd dat je de natuur z’n gang moet laten gaan. In Ede is dat niet het geval. Natuur wordt gerealiseerd. Projectmatig. Het wordt allemaal, volgens het persbericht van de gemeente Ede, gebouwd in de buurt van het Natuurcentrum.

Dat wordt ook uitgebreid. Er komt een multifunctionele ruimte bij waar tentoonstellingen worden gerealiseerd. Over de natuur natuurlijk. 

Het is, natuurlijk, een kwestie van tijd totdat deze multifunctionele ruimte te huur is voor bedrijven die graag een heisessie willen houden en waar kun je die beter houden dan op de Ginkelse hei? Zo lekker dicht bij de natuur!

UITKIJKPUNT

Toeristen worden natuurlijk ook uitgenodigd om even naar het nieuw te bouwen uitkijkpunt te lopen. Met uitzicht op onze Ginkelse hei en met een beetje mazzel kunnen ze de helikopters zien vliegen van defensie of nog beter, de helikopters die op geheel natuurlijke wijze de heide voorzien van nieuwe mineralen door vanuit de lucht tonnen kalk te storten op die paar paarse heideplantjes die er nu nog staan omdat die schapen niet doorvreten.

NATUUR VERDIENMODEL

In zo’n persbericht van de gemeente Ede van 550 woorden wordt het woord natuur natuurlijk zo’n 20 keer gebruikt. Daar steekt het woord ‘recreatie’ met maar twee vermeldingen een beetje lullig bij af alhoewel het daar allemaal wel om gaat. Natuur wordt een verdienmodel. Natuur kun je exploiteren. Daar kun je geld aan verdienen en dat willen we graag. Dat is namelijk goed voor de werkgelegenheid terwijl de restaurants daar geen personeel kunnen krijgen.

In het persbericht staat ook: ,,Met gebiedsplan De Ginkel zorgen we voor meer balans tussen toerisme, recreatie, economie en werkgelegenheid…”, maar de enige balans waar deze verbouwing goed voor is, is de balans van de ondernemers daar.

Ik wil geen geasfalteerde parkeerplaatsen of wandelpaden die naar een bomenmuseum leiden waar je 1,5 euro moet betalen om te zien hoe bomen er vroeger uitzagen.

Maar dat moet iedereen zelf weten, natuurlijk.

Mo van Ede is columnist van EdeDorp.nl, een platform voor kritische bewoners die graag hun mening delen. Ede Stad.nl plaatst columns van EdeDorp.nl om het lokale debat te stimuleren. Reageren? Mail naar ede.stad@bdu.nl 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie