Afbeelding
Ted Walker

Columnist Jaap van Ree verbaast zich over bio-energie installatie in Edese wijk: ‘Hoe bedenk je het?’

13 maart 2024 om 11:07 Opinie Columns

EDE Een paar weken geleden las ik in De Gelderlander een bericht en dat deed me denken aan begin januari. Het was een mooie heldere dag, volledig windstil, maar wel een beetje koud. Een dag zoals je die in de winter graag hebt.

Ik moest even een pakketje ophalen en toen ik op de Zandlaan fietste, zag ik in een keer een dichte mistbank voor me opdoemen. Het fietspad en de weg werden vrijwel volledig aan het zicht onttrokken. Zoiets kom je wel vaker tegen, maar dan in het najaar als je je tussen de weilanden en de sloten bevindt. Maar zomaar op een kraakheldere dag op de Zandlaan waar geen sloot te bekennen is? Dit had ik hier nog nooit eerder gezien. 

BIJZONDER NATUURVERSCHIJNSEL

Dat moet wel een heel bijzonder natuurverschijnsel zijn, dacht ik, daar wil ik meer van weten. Dus ik reed gewoon verder, dwars door die mistbank heen. Het bleek een heel dicht maar klein mistbankje te zijn, echter, hij stonk als tien openhaarden in een smal steegje. Vroeger hadden we in Ede-Zuid de Enka en die kon ook stinken, maar dit wolkje was vele malen erger. Gelukkig was het maar een klein wolkje.

STINKENDE HOUTVERBRANDER

Hoewel het maar een klein wolkje was, was ik toch wel heel nieuwsgierig geworden waar dat smerige luchtje vandaan kwam en ging op onderzoek uit. Ik fietste de nieuwe woonwijk Park Reehorst binnen en na een paar meter rijden zag ik de brandhaard van het aroma al. Er staat daar een bio-energie installatie. 

Hoe bedenk je het, een vuile stinkende houtverbrander midden in de woonwijk, waar openhaarden worden afgeraden of misschien zelfs wel verboden. In die installatie wordt hout gestookt voor de stadsverwarming, zoals voorheen op de website stond: ‘voornamelijk resthout en nog wat snoeihout dat door ACV wordt aangeleverd. Het meeste hout wordt opgehaald in het bos….’ en is dus zeiknat. Geen wonder dat een paar dagen hierna de stadsverwarming het begaf. Dat hout was natuurlijk zo nat dat het vuur niet op te porren was.

INS BLAUE HINEIN

Het is uiteraard volledig onacceptabel dat zo’n smerig wolkje überhaupt in de lucht komt en al helemaal als het vlak boven het aardoppervlak blijft zweven. Gelukkig waait het in ons land vrijwel altijd wel een beetje en dat zorgt ervoor dat deze installatie haar smerige lucht hoog ins Blaue hinein kan blazen waar niemand het ruikt. 

Warmtenet Ede is zeer in zijn nopjes met deze enorme stinkerd midden in die woonwijk. De bewoners daar zijn ermee in de wolken.

Of toch niet??

door Jaap van Ree

Meer columns op Ede Stad.nl lezen? Je vindt ze in dit dossier.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie