Afbeelding
Ted Walker

Columnist Juko de Vries over de wolf in Ede en omstreken: ‘Roodkapje waar gaat dit heen?’

31 januari 2024 om 11:15 Opinie Columns De wolf

EDE Sinds 2015 is hij weer helemaal terug in Nederland. En nu amper, 9 jaar verder, zijn er regelmatig grote zorgen onder schapenhouders. De angst dat de wolf bij hen toeslaat, en zich weer eens niet houdt aan de regels van het spel zoals wij mensen dat hebben bedacht, wordt almaar groter.

Ergens in de jonge geschiedenis is, ter verbetering van de biodiversiteit, het plan opgevat om de wolf terug te brengen in het ecosysteem. Een ecosysteem dat al 150 jaar zichzelf had ingericht op een leven zonder wolven en daar een redelijke balans in had gevonden. Natuurlijk, door het ontbreken van de wolf was er wel noodzaak tot afschot van herten en zwijnen maar ik weet niet of dat gegeven van invloed is geweest op het terugbrengen van de wolf. Vast niet. 

MENSELIJKE INGREEP

Feit is nu wel dat, na deze menselijke ingreep in het ecosysteem, een nieuw probleem is ontstaan. Hoe onze dieren te beschermen tegen de wolf. Wel of niet afschieten of zoals gedeputeerde Zoet (BBB) heeft voorgesteld 1 miljoen euro per jaar beschikbaar stellen voor preventieve maatregelen zoals wolvenrasters voor alle dierenhouders in Gelderland.

DNA-TEST

Afschieten? Moet ook kunnen. Natuurlijk moet dat kunnen. En een DNA-test is daarbij niet nodig. ,,Duitse wolven keren namelijk vaak terug naar de plek waar ze al eerder eens succes hadden.” Ik vind dat best een gevaarlijke aanname want het onderzoek betreft hier enkel Duitse wolven en ik ben er niet zeker van of hetzelfde ook zomaar voor Nederlandse wolven op gaat. Ik zou er dus voorzichtig mee zijn.

RODE KAPJES

Een jaar terug was de schatting dat er zo’n 35 wolven in Nederland zijn. Een snelle rekensom leert me dat wanneer je elk jaar 1 miljoen euro beschikbaar stelt dat omgerekend neerkomt op 28.571 euro per wolf. Da’s veel geld voor een hernieuwde plek in het ecosysteem. Zeker wanneer dit bedrag jaarlijks terugkomt op de begroting van ons Provinciebestuur. 

Evengoed blijven we, hier in Ede en omgeving, last houden van dit roofdier en zit de angst er goed in. Ik adviseer daarom geen rode kapjes te dragen als je in het buitengebied gaat wandelen of de hei op gaat. Je weet immers maar nooit!

door Juko de Vries

Meer columns op Ede Stad.nl lezen? Je vindt ze in dit dossier.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie