• Mathilde van Ravensberg
  • Mathilde van Ravensberg
  • Mathilde van Ravensberg
  • Mathilde van Ravensberg
  • Mathilde van Ravensberg

Nieuwe burgemeester geïnstalleerd (update)

EDE René Verhulst is vrijdagmiddag geïnstalleerd als de nieuwe burgemeester van Ede. De ambtsketen ontving hij uit handen van locoburgemeester Gerrie Ligtelijn nadat Clemens Cornielje, commissaris van de Koning van Gelderland, hem de eed had afgenomen.

Mathilde van Ravensberg

 

Burgemeester Verhulst, die bekend staat als fervent sporter, kondigde aan zijn nieuwe gemeente de komende tijd hardlopend en per fiets te gaan verkennen. Zaterdag staat direct al zijn eerste actie als nieuwe burgemeester gepland: hij zal een onderscheiding in Lunteren uitreiken. Verhulst introduceerde in de bijzondere raadsvergadering een nieuw thema waarmee hij op de sociale media actief zal posten: 'Image of Ede'. In Goes deed hij datzelfde onder de hashtag 'What Goes on'. 

 

MENSENMENS Bij zijn installatie vielen hem louter positieve woorden ten deel vanuit het Goese en het Edese. 'Benaderbaar, sociaal, warm open en verbindend', zeiden enkele inwoners uit Goes over hun oud-burgemeester in een filmpje dat eerder was gemaakt voor de regionale omroep. Wethouder Ligtelijn noemde hem naar aanleiding van de eerste kennismakingsgespreken 'een echt mensenmens met een sterk relativeringsvermogen en met humor'. Verhulst is trouwens niet de eerste burgemeester die Goes verruilt voor Ede. Oud-burgemeester Pim Blanken ging in 1988 dezelfde weg. Hij diende Ede tot 2001. Verhulst is de 23ste burgemeester van Ede sinds 1805. Dat hij terechtkomt in de gelukkigste gemeente van Nederland, dat werd door bijna alle sprekers gememoreerd in de toespraken bij zijn installatie in de Edese raadszaal. Ook de ambitieuze insteek van Ede kwam veelvuldig voorbij. ,,In Verhulst hebben we een bijpassende ambitieuze burgemeester gevonden", aldus SGP-raadslid en plaatsvervangend raadsvoorzitter Arnold Versteeg. ,,In Ede werken meerdere wethouders aan één beleidsthema. Hoe kun je beter aantonen hoe ambitieus de gemeente is", onderstreepte wethouder Ligtelijn.

 

AANDACHTSPUNTEN Uiteraard kwam de Foodvalley voorbij als voorbeeld van de enorme drive van Ede. ,,De Foodvalley heeft alles in zich om een toonaangevende regio te worden in Nederland", zo hield de Wageningse burgemeester Geert van Rumund Verhulst voor. ,,Wageningen is met de Wageningen University & Reseach (WUR) de motor, maar Ede is daarbij een zeer prettige partner om mee samen te werken." Wat Rumund betreft wordt er ook afstand gedaan van verkokerd denken. De vestiging van Unilever, het Global Foods Innovation Centre, in Wageningen is wat hem betreft ook van Ede. En station Ede-Wageningen, die naam moet gewoon zo blijven, aldus Rumund. Zo had burgemeester Cees van der Knaap bij zijn installatie blijkbaar aangegeven de naam te willen veranderen in 'station Ede'.

De nieuwe burgemeester gaf in zijn installatierede overigens aan hier nog een ander idee voor te hebben. Uiteraard onthulde Verhulst nog niet wat. De nieuwe burgervader die in de Edese raadszaal werd vergezeld door zijn vrouw Desiree, zijn kinderen en zijn moeder en schoonmoeder, kreeg ook van diverse kanten aandachtspunten mee. Zo hoopte Ben Visser, burgemeester van Scherpenzeel, dat hij vaker de burgemeesterskring Zuid-Veluwezoom zou bezoeken dan zijn voorganger. Van der Knaap kwam blijkbaar nooit naar de vergaderingen van de kring. Nestor van de raad Evert Jansen (SGP) hield Verhulst voor 'de vrede van de stad te zoeken'. Britt Kannegieter, die namens de Edese jongeren sprak, vroeg hem de Edese cultuur vooral niet te vergeten. Daarbij nodigde ze hem uit voor een gezellig biertje op het Museumplein.

René Verhulst woont inmiddels al in Ede, zo werd vrijdag bekend. ,,Vlakbij het raadhuis, zodat ik lopend en fietsend naar het werk kan´´, aldus de nieuwe burgemeester.

Verhulst was voor zijn beëdiging burgemeester van Goes. In een eerder interview liet hij weten dat hij uitkijkt naar het nieuwe dat Ede hem gaat brengen. Zijn voorganger, Cees van der Knaap, ging vorige week met pensioen.