• Bram van den Heuvel

Negen pluimveebedrijven getroffen door fipronil

EDE Van de ruim 130 pluimveebedrijven in de gemeente Ede zijn acht bedrijven in Lunteren en één in Ede getroffen door de crisis van fipronil, het antiluizenmiddel dat bij zeer grote hoeveelheden schadelijk is voor de gezondheid.

Jan de Boer

Herman en Belina Jansen van het familiepluimveebedrijf aan de Hoge Valkseweg in Lunteren weten pas sinds twee weken dat hun stallen door het Barneveldse bedrijf ChickFriend met een giftig bestrijdingsmiddel zijn behandeld. Bloedluis is een plaag in de pluimvee-industrie. Boeren strijden er al jaren tegen en ChickFriend leek een middel te hebben dat veel beter werkte dan de tot nu toe bekende methoden.

Het bedrijf zit nu op slot. Ook Jansen zit nu opgescheept met duizenden eieren, die niet meer via de normale weg het bedrijf kunnen verlaten. Zelfs mogen zij de eieren niet gratis weg geven. ,,Het is emotioneel en financieel een grote ramp voor ons."

Wat de toekomst gaat brengen is voor de getroffen pluimveehouders onduidelijk. ,,Het kan maanden duren voordat we weer normaal kunnen draaien." Bij Jansen werd één hok in januari behandeld met fipronil. En een ander hok amper vier weken geleden. Daar gaan de jonge hennen nu pas leggen. ,,Altijd hebben wij volgens de regels gewerkt. Dat wij getroffen zijn door fipronil is heel frustrerend."

De schade voor de pluimveesector loopt in de miljoenen. Omdat de schade waarschijnlijk niet kan worden verhaald op ChickFriend, wil de sector steun uit Den Haag 'om bedrijven overeind te houden'. Mogelijk komt die steun er, hoewel het ministerie van Economische Zaken aanvankelijk zei dat de boeren zelf opdraaien voor de schade. Als er geen schadevergoeding komt, vrezen een aantal pluimveehouders in de gemeente Ede voor een faillissement.

Herman Jansen hoopt niet dat zijn bedrijf het loodje moet leggen. ,,We hebben wel een bedrijf met toekomstperspectief. Het moet natuurlijk wel kunnen draaien. Als alles geruimd en schoongemaakt moet worden kost mij dat een enorm bedrag. Dan komen we weer gigantisch zwaar te zitten. De vraag is of je dat wel wilt."

Voor het bedrijf is het aller zuurste dat zij net een nieuw koppel kippen heeft moeten aanschaffen. ,,Daar hebben we nog geen cent van terugverdiend. Het voordeel van de andere stal is dat fipronil daar uitgewerkt is. Het middel zit in de kip, niet in de stal. Er zijn allemaal dingen die we nu nog niet weten. We hopen daar tussen nu een aantal weken achter te komen. Niemand weet nog wat je het beste kunt doen met de stal."

Jan Pieter van der Schans, fractievoorzitter van het CDA, denkt niet dat de gemeente Ede financiële hulpmiddelen heeft. ,,Mensen waarderen het dat je er bent, dat je luistert en oog hebt voor hun leed. Dit soort problemen los je op het landelijke niveau op."