• Theo Beumer

'Met een Iraanse Afghaan de Veluwe over'

EDE Als freelance cameraman reist hij veel en is hij vaak in het buitenland. Toch heeft Leendert de Keijzer, alias De MediaKeijzer, een gaatje gevonden voor een bijzonder project. De Edenaar gaat als vrijwilliger wielrennen met een vluchteling die deze passie met hem deelt. ,,Op Facebook zag ik een oproep van Coördinatie Vrijwilligers Vluchtelingen Ede. Ik dacht meteen: dit is iets voor mij." Geïnspireerd door christelijke wielervereniging de Meesterknecht, wil hij zich inzetten voor anderen, zoals een meesterknecht dat doet voor zijn kopman.

Fleur Bubbert

Leendert straalt één en al enthousiasme uit als hij vertelt over het project 'Wielrenmaatje'. ,,Het lijkt me geweldig. Al helemaal als ik me in Hossein verplaats: hij is een ervaren fietser die zich nu de hele dag verveelt. Daar doe ik het graag voor." Tijd en geld om naar een plek als Lesbos te gaan heeft hij niet, dus vindt de Edenaar het een goed alternatief om zich op deze manier in te zetten voor vluchtelingen. ,,Het is toch briljant? Straks fiets ik met een Iraanse Afghaan over de Veluwe", lacht hij. ,,En het is een mooi middel tegen verveling.''

TWEE UURTJES Toen Leendert zijn wielrenmaatje Hossein voor het eerst ontmoette, voelde het meteen goed. ,,We communiceerden in gebrekkig Engels en een hoop handen- en voetenwerk. Desondanks bleek meteen de enorme dankbaarheid van deze man dat ik één dag in de week twee uurtjes met hem op de fiets wil stappen."

Hoewel hij het erg druk heeft met zijn werk, is het volgens Leendert toch gewoon een kwestie van prioriteiten stellen. ,,Zo moeilijk is het niet om wekelijks twee uurtjes vrij te maken voor een ander. En als ik hiermee deze man weer gelukkig maak, is dat het helemaal waard. Als meer mensen dit zouden doen, komen we al een heel eind."

BLIJVEN FIETSEN ,,Fietsen is mijn passie. Leendert heeft me geholpen om hier weer mee te beginnen, na er zes maanden tussenuit te zijn geweest. Hij is als een broer voor me", reageert Hossein.

Voor de vluchteling is het wielrennen een manier om al zijn gedachten en zorgen los te laten. Dat was ook de reden dat hij zes jaar geleden met de sport begon. ,,Ik fiets hier nu bijna elke dag; alleen niet als het slecht weer is."

Wel mist hij de bergen. ,,Het trainen is hier minder uitdagend. De bergen zouden in combinatie met Nederlandse temperaturen ideaal zijn om te trainen", vertelt hij lachend.

Toch klaagt Hossein niet, hij straalt juist. ,,Ik hoop hier nog lang te mogen fietsen." Een wens die mede dankzij Leendert misschien in vervulling gaat.

KORTZICHTIG ,,Vroeger kon ik nog wel eens cynisch zijn over bootvluchtelingen en gelukszoekers, maar dat is kortzichtig'', benadrukt Leendert. ,,Natuurlijk zijn er vluchtelingen die hier als gelukszoekers komen, maar zij verpesten het voor de rest. Noodopvang is gewoon nodig." Het cynisme van Leendert heeft plaatsgemaakt voor een genuanceerde mening. Hier heeft zijn werk als cameraman een rol in gespeeld. ,,Ik heb een portret gemaakt van een jongen die uit Irak was gevlucht. Het was mijn eerste aanraking met een asielzoeker, de eerste keer dat ik het verhaal achter de vluchteling hoorde."

Ook naar het verhaal van Hossein is hij erg nieuwsgierig. ,,Ik ben heel benieuwd wie en hoe hij is, ik wil hem graag beter leren kennen. Het is ook goed om een andere cultuur mee te maken, dat geeft je een genuanceerder beeld van hoe alles verdeeld is in de wereld. Het zet je aan het denken." En samen fietsen geeft ontspanning. Dat bleek toen Leendert en Hossein afgelopen week voor het eerst samen een ronde reden. ,,Het was heel koud, maar ook erg leuk!"

Foto:

Wielrenmaatjes Leendert de Keijzer (links) en Hossein.

Label:

Vluchtelingen