• Gemeente Ede

Lovende woorden over vertrekkende burgemeester Cees van der Knaap

EDE Lovende woorden over de vertrekkende burgemeester Cees van der Knaap. Echtgenote Elly van der Knaap is er van overtuigd dat haar man echt gaat stoppen. ,,Op 1 september houdt hij er mee op, het is mooi geweest. Vijftig jaar werken is lang. We blijven in Bennekom wonen." De 99-jarige Evert ten Ham vindt het mooi dat de burgemeester pas over meer dan een half jaar vertrekt. ,,Dan kan hij nog mooi op 7 april bij mij op bezoek komen als ik honderd jaar word."

Jan de Boer

De tachtigjarige Ties Meeuwissen, adviseur van het binnenstad management, vindt dat Van der Knaap nog wel vier jaar had kunnen aanblijven. ,,Ik zelf ga niet achter de geraniums zitten. Met zijn kwaliteiten was het leuk als hij was doorgegaan tot zeventig jaar. Ik wil niet stoppen, stoppen doe je één keer." Het is wel iemand met heel veel passie voor deze regio, zegt de Bennekommer Henk van den Oever over het nakende vertrek van burgemeester Cees van der Knaap. ,,Hij is geboren en getogen in de gemeente Ede. Dat vind ik nog steeds doorklinken in de dingen zoals hij die doet."

FRISSE START VVD-raadslid Alexander Vos de Wael vindt dat de burgemeester een heel verstandig besluit heeft genomen. ,,Cees heeft veel gedaan voor Ede. De tijd ten opzichte van toen hij kwam is sterk veranderd. Het is fantastisch dat hij ruimte geeft aan de nieuwe burgemeester om zich in te werken. En dan om met de nieuwe gemeenteraad een frisse start te maken om Ede te brengen naar een echte stad in plaats van naar een groot dorp." Oud-wethouder Simon van de Pol vindt het buitengewoon verstandig dat de burgemeester nu weggaat. ,,En dat hij de regie en de timing in eigen hand houdt."

BEZIG Voor Hans Kuin lag het vertrek van de burgemeester in de lijn der verwachtingen. ,,Het is goed voor iedereen. Hij heeft de afgelopen jaren flink z'n best gedaan voor de gemeente." Geen Broere, buurtrichter van de buurt Ede en Veldhuizen, vindt het jammer dat de burgemeester vertrekt. ,,Hij was duidelijk bezig met wat er in de gemeente leefde. Zijn voorgangers waren meer managers. Ik hoop dat we een opvolger krijgen die bezig is met de samenleving en met datgene wat als totaliteit binnen de gemeenschap speelt."

ERBIJ BETREKKEN Wekerommer en aannemer Anne van Driesten weet nu wat de gemeente aan Van de Kraats heeft. ,,Hij lukt hem op een leuke, positieve manier om de buitendorpen erbij te betrekken. Je moet afwachten wat je bij een nieuwe burgemeester krijgt." Volgens Rob Arends van Rabovastgoed was Cees van der Knaap een daadkrachtige burgemeester. ,,Een goede aanpakker voor Ede, maar ook voor de regio FoodValley. Hij is één van de mensen die dat de laatste tien jaar goed op de kaart heeft gezet."

JAMMER De burgemeester heeft heel veel voor Ede betekend, stelt Ingeborg Kriegsman. ,,Het is jammer dat hij weggaat. Ik geef hem groot gelijk dat hij nu stopt en na al die jaren heerlijk gaat genieten van zijn vrijheid." Voor Peter de Pater, fractievoorzitter GemeenteBelangen, was de aankondiging van het vertrek licht verrassend. ,,Al wist ik wel dat het speelde. Ik heb een buitengewoon goed contact met hem gehad. Het is een fijne vent, afscheid nemen is dan jammer."

ZICHZELF Als je over de helft van de zestig bent, is het volgens de jeugdige CDA-fractievoorzitter Jan Pieter van der Schans niet enorm gek dat iemand op een gegeven moment stopt met zijn werk. ,,Het mooie aan Cees van der Knaap is dat hij uiteindelijk onverstoorbaar zichzelf is gebleven. Je hebt geen twee, drie versies van hem. Hij is overal zichzelf, dat waardeer ik in hem." Anne-Marie Vreman, voorzitter bij Stichting Binnenstadsmanagement Ede, vindt het gezien de leeftijd een begrijpelijke stap van Cees van der Knaap. ,,Het is goed dat hij het op tijd aankondigt, op naar een leuke vrouw in deze functie."

VERGEVEN Lunteraan Cees de Neijs vindt het vertrek spijtig voor de gemeente Ede. ,,Hij was - ondanks dat hij in Lunteren een klein foutje heeft gemaakt met een asielzoekerscentrum op de Goudsberg - een goede burgermeester voor Ede. Dat zij hem vergeven." Alan Geensen, binnenstadsmanager, vindt dat de burgemeester het best goed heeft gedaan. ,,Het is interessant om nu met een jongere burgemeester door te gaan."

GOED Jeugdvriend Wim Jacobs hoopt dat Van der Knaap samen met z'n echtgenote Elly gaat genieten van de komende tijd. ,,Hij heeft het goed gedaan, het is goed zo." Oud-wethouder Roel Kremer denkt er ook zo over. ,,Het is goed dat hij zelf deze beslissing maakt. Na al die hectische jaren is het begrijpelijk dat hij zegt 'het is goed'." Bennekommer Koos van Boven vindt dat Van der Knaap het goede moment heeft gekozen. ,,Oud-burgemeester Pim Blanken ging ook vlak voor de raadsverkiezingen weg. Cees van der Knaap heeft is zijn jaren een stempel gedrukt op Ede. Hij heeft het perfect gedaan."