• Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker

Liveblog (gesloten): noodverordening van kracht wegens demonstraties (video)

EDE Burgemeester Cees van der Knaap heeft een noodverordening uitgevaardigd voor zaterdagmiddag 20 februari. De noodverordening geldt voorafgaand, tijdens en na afloop van de demonstratie van DTG (Demonstranten Tegen Gemeenten) op het Raadhuisplein in het centrum van Ede. Ook de anti-islambeweging Pegida heeft aangekondigd deel te nemen aan de protestbijeenkomst. DTG heeft toestemming voor haar demonstratie van 13.00 tot 16.00 uur.

Tegenstanders van DTG hebben een tegendemonstratie aangekondigd. Deze is niet officieel aangevraagd bij de gemeente. De politie laat tegendemonstranten niet toe bij de demonstratie van DTG in het centrum van Ede. Het plein tegenover het benzinestation aan de Kop van de Parkweg heeft de burgemeester aangewezen als de plek waar zij hun protest kunnen laten horen. Dit is om beide groepen van elkaar te scheiden.

Correspondent Marc Satijn (Twitter: @marcsatijn) is ter plaatse.

14:30 Spandoeken worden weggehaald en de demonstranten keren huiswaarts.

14:10 De demonstratie en toespraken komen ten einde, de 50 tot 100 demonstranten die in totaal kwamen opdagen, hangen nog wat rond op het plein.

13:50 De woordvoerder van Pegida, Edwin Wagensveld, is wegens het dragen van een varkensmuts opgepakt. Hij zette hem op na zijn toespraak, en de politie kwam direct in actie. Over het geheel verloopt de demonstratie echter rustig.

13:40 Op enkele agenten en ME-busjes na, oogt het rond het station uitgestorven, zag fotograaf Ted Walker, de locatie waar tegendemonstranten zich mogen verzamelen.

In zeker vier gevallen heeft de politie individuen uit groepjes demonstanten (in het centrum) geïsoleerd, zag onze fotograaf. Het is niet duidelijk of zij zijn aangehouden.

,,We zijn ondanks duidelijke afspraken met de politie de toegang toch ontzegd. We mogen niet meer in het centrum van Ede komen", aldus Frank van der Linde van Ede voor Vluchtelingen'. Hans Vulto spreekt namens de gemeente echter tegen dat zij hiervoor toestemming hadden, meldt De Gelderlander.

13:30 DTG begint met toespraken, er is volgens Marc Satijn een flinke toestroom aan kijkers. 'We weten dat we kunnen kiezen tussen ja en ja. Er moeten nieuwe gezichten komen binnen de gemeente en Den Haag.'

13:10 Meer ME, politie en omstanders in #Ede dan mensen van Pegida. Het ziet er een beetje zielig uit. #aapjeskijken, aldus @quichekeurig op Twitter.

13:00 Een groepje van zo'n vijftien linkse activisten is tegengehouden door de politie. Zij hadden naar eigen toestemming om de DTG-demonstratie bij het raadhuis 'aan te horen', maar die toestemming werd door de politie dus niet verleend, meldt De Gelderlander.

12:50 Een kleine vijftig demonstranten namens DTG/Pegida hebben zich verzameld voor het raadhuis.

12:30 Een groep van zo'n veertig demonstranten komt het plein op met de leus 'DTG zegt nee tegen AZC' op een spandoek.

12:15 Politie en ME zijn reeds zichtbaar aanwezig op het verder nog rustige plein. Een klein groepje demonstranten heeft zich inmiddels iets verderop verzameld.

Label:

Vluchtelingen